Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μας κάνει πιο ευφυείς, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ποια λαχανικά και φρούτα αντενδείκνυνται αν έχεις Σύνδρομο Ευαίσθητου Εντέρου, Ευγενία Ιωαννίδου

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick, υπάρχει μια «στενή» σχέση μεταξύ των διατροφικών επιλογών ενός ατόμου και της υγείας του εγκεφάλου του. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα τους, έδειξε ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην ανώτερη υγεία του εγκεφάλου, τη γνωστική λειτουργία αλλά και την ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές επιλογές σε μια μεγάλη ομάδα 181.990 συμμετεχόντων από τη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων και πραγματοποίησαν επίσης πολυάριθμες φυσικές αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής λειτουργίας, των μεταβολικών βιοδεικτών του αίματος, της απεικόνισης του εγκεφάλου και της γενετικής. Η διαδικασία αυτή οδήγησε σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα για τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της συνολικής ευημερίας. Η ομάδα συνέλεξε τις διατροφικές προτιμήσεις κάθε συμμετέχοντα χρησιμοποιώντας μια διαδικτυακή έρευνα, τις οποίες οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν σε 10 ομάδες (αλκοόλ, φρούτα, κρέατα κ.λπ.).

Το συμπέρασμα ήταν πως η ισορροπημένη διατροφή συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, της γνωστικής λειτουργίας, ακόμη και σε μεγαλύτερα επίπεδα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο (η οποία συνδέεται με την ευφυΐα).

Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στη συσχέτιση μεταξύ διατροφής και υγείας του εγκεφάλου, σημειώνουν οι ερευνητές, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο ένας συνδυασμός γενετικών προδιαθέσεων και επιλογών τρόπου ζωής διαμορφώνουν την καλή υγεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι