Η Τουρκία δοκιμάζει τα νεύρα των ΗΠΑ αλλά ίσως και των Ρώσων: Νέα δοκιμή του ρωσικού αντιαεροπορικού στη Σινώπη

Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στις Φιλιππίνες

H Τουρκία ετοιμάζεται να δοκιμάσει σήμερα (πάλι) το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S400 εκδίδοντας απαγορευτικά εναέριας και θαλάσσιας κυκλοφορίας σε παράκτια περιοχή στα  ανοικτά της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα συστήματα είχαν μεταφερθεί πριν από δέκα μέρες στη Σινώπη και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η πρώτη δοκιμή έχει ήδη γίνει στη Βόρεια Θάλασσα και αλλού. Εχει σχολιασθεί κιόλας από Ρώσους που περηφανεύονται ότι το αντιαεροπορικό τους σύστημα πιάνει όλα τα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής και οι πύραυλοι τα στοχεύουν στην εντέλεια.

Η τουρκική ανακοίνωση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εναέριο χώρο, ισχύει για σήμερα 16 Οκτωβρίου και περιορίζει μια περιοχή κοντά στην παραλιακή πόλη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου, για δοκιμή ραντάρ και πιθανώς για άσκηση με πραγματικά πυρά για έξι ώρες. Η σχετική Notam συνιστά στα αεροσκάφη να αποφύγουν την περιοχή σε ύψος 61 χλμ.

Την είδηση μετέδωσε το CNNTurk επικαλούμενο το Reuters.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex για άσκηση σκοποβολής και δύο άλλες για στρατιωτικές εκπαιδευτικές ασκήσεις. Οι Navtex ανέφεραν ότι η άσκηση σκοποβολής θα διεξαγόταν στις 16-17 Οκτωβρίου στην ίδια περιοχή.

Αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι το σύστημα θα μπορούσε να γίνει και μπούμεραγκ για την κατασκευάστρια Ρωσία και ίσως αξιοποιηθεί εξάλλου ατύπως από τους Αζέρους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι