Η τροπική καταιγίδα Ουμπέρτο έπληξε τις Μπαχάμες

default image

Η τροπική καταιγίδα Ουμπέρτο έφερε χθες Σάββατο νέες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους στις Μπαχάμες, χώρα που ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το χτύπημα του κυκλώνα Ντόριαν στις αρχές του μήνα, πριν κινηθεί προς βορειοδυτική κατεύθυνση, με μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι πιθανόν θα ενισχυθεί σε κυκλώνα πριν τελειώσει το Σαββατοκύριακο.

Η καταιγίδα, με ανέμους ταχύτητας ως και 85 χιλιομέτρων ανά ώρα, προβλέπεται να κινηθεί παράλληλα με τις ανατολικές ακτές της Φλόριντας, πάντως σε απόσταση, στον Ατλαντικό, στις αρχές της εβδομάδας, ενημέρωσε το αμερικανικό εθνικό κέντρο τυφώνων και κυκλώνων (NHC).

Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι ως και αύριο Δευτέρα, η τροπική καταιγίδα ενδέχεται να προκαλέσει κατακρημνίσεις έως και 15,24 εκατοστών κατά τόπους στις Μπαχάμες. Πάντως, τα φαινόμενα δεν ήταν τόσο ακραία στο βορειοδυτικό τμήμα του αρχιπελάγους, που έχει υποστεί φοβερή καταστροφή από το μανιασμένο πλήγμα του κυκλώνα Ντόριαν.

Η τροπική καταιγίδα Ουμπέρτο ενδέχεται μολαταύτα να περιπλέξει τις επιχειρήσεις έρευνας και αρωγής στις περιοχές όπου χιλιάδες κτίρια ισοπεδώθηκαν, περίπου 70.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη, τροφή και νερό, και πολλοί από αυτούς χρειάζονται ιατρικές φροντίδες.

Ο κυκλώνας Ντόριαν χτύπησε τις Μπαχάμες την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ κατατασσόταν στην Κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον. Επρόκειτο για έναν από τους σφοδρότερους κυκλώνες στον Ατλαντικό που χτύπησαν ποτέ κατοικημένες περιοχές, με καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, άνοδο του επιπέδου των υδάτων και ανέμους ταχύτητας ως και 298 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Ο πρωθυπουργός Χιούμπερτ Μίνις προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως παρότι επισήμως ο απολογισμός των θυμάτων του Ντόριαν ανέρχεται ως τώρα σε 52 νεκρούς, αναμένεται να αυξηθεί δραματικά: αγνοείται η τύχη ακόμη 1.300 ανθρώπων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στη Νασάου την Παρασκευή, σε ένδειξη αλληλεγγύης. Ήταν εμφανώς ταραγμένος χθες Σάββατο, έπειτα από την περιήγησή του με ελικόπτερο πάνω από το νησί Άβακο, που υπέστη το χειρότερο πλήγμα. «Μου προκάλεσε φρίκη. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ καταστροφή τέτοιας κλίμακας», είπε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού. «Ο κυκλώνας Ντόριαν κατατασσόταν στην Κατηγορία 5, εγώ νομίζω ότι ήταν της Κατηγορίας Κόλαση, μόνο που δεν τον προκάλεσε ο διάβολος», πρόσθεσε, απευθύνοντας νέα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για να αντιμετωπιστεί ο υπαίτιος, που δεν είναι άλλος από την κλιματική αλλαγή, όπως τόνισε.

Η καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Ντόριαν, επέμεινε ο Γκουτέρες, πρέπει να χρησιμεύσει για να αφυπνιστεί ο κόσμος και η διεθνής κοινότητα οφείλει να βοηθήσει χώρες όπως οι Μπαχάμες, που δεν ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή αλλά «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των καταστροφικών συνεπειών της».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι