Η Βουλή διαβίβασε την κρίση της για τον επόμενο πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας

Η Βουλή διαβίβασε την κρίση της για τον επόμενο πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας

Η Βουλή διαβίβασε στο υπουργικό συμβούλιο τη γνώμη  των  Προέδρων του Kοινοβουλίου για τους υποψήφιους για την θέση του προέδρου   του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η σημερινή αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Αίριν Εβελιν Μικέλα Μαίρη Σαρπ έλαβε 20 θετικές ψήφους ενώ την τριάδα συμπληρώνουν η κυρία Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και ο κ. Μιχάλης Πικραμμένος που έλαβαν απο 8 θετικές ψήφους έκαστος.

Η κυρία Μαρία Καραμανώφ πήρε 1 ψήφο, ο κ. Δημήτρης Σκαλτσούνης 5 και καμία ο κ. Ιωάννης Γράβαρης.

Η θέση του προέδρου του ΣτΕ θα κενωθεί στις 30 Ιουνίου 2020 και η τελικη επιλογή ανήκει στο υπουργικό συμβούλιο.

Το ΣτΕ είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας και συστάθηκε το 1835 αλλά με τη σημερινή του μορφή, λειτουργει  απο το 1929. Ορίστηκε με τα γαλλικά πρότυπα για να ελέγχεται η διοικητική δράση -η νομιμότητα των  διοικητικών πράξεων. Αποτελείται από δικαστές τριών βαθμίδων, τους εισηγητές (συνολικά 50, εκ των οποίων οι 5 δόκιμοι), οι οποίοι προετοιμάζουν τις εισηγήσεις επί των υποθέσεων, τους  παρέδρους (συνολικά 57), οι οποίοι έχουν συμβουλευτική ψήφο, και τέλος τους συμβούλους (συνολικά 59, εκ των οποίων 10 Αντιπρόεδροι και 1 Πρόεδρος), οι οποίοι είναι και οι μόνοι που έχουν αποφασιστική ψήφο.

Τωρα προεδρεύων (μετά την παραίτηση της Αικατερίνης Σακκελαροπούλου)  είναι ο δικαστής Αθανασιος Ράντος, 67 ετών. Οι προαγωγές στις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, με επιλογή μεταξύ των μελών του Δικαστηρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι