Υφυπουργός Εργασίας: «Τρικυμία σε ποτήρι η συζήτηση για τα όρια συνταξιοδότησης»

Υφυπουργός Εργασίας: «Τρικυμία σε ποτήρι η συζήτηση για τα όρια συνταξιοδότησης»

Ο κ. Τσακλόγλου αποδίδει την “ανάγκη” εισαγωγής εργατικών χεριών, στο χαμηλό μεροκάματο που προσφέρεται. Αναφερόμενος στις μικρές επιχειρήσεις, είπε ότι πρέπει αναγκαστικά να μεγαλώσουν

Τη θέση του ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα μέχρι το 2030, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα αλλάξουν ξανά οι κανόνες, διατύπωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «τρικυμία σε ποτήρι» τη συζήτηση για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Εντούτοις μιλώντας χθες στο Mega δεσμεύτηκε μόνον για την επόμενη τριετία, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνει καμία αναπροσαρμογή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τα επόμενα τρία χρόνια» και συμπλήρωσε ότι ο νόμος που καθορίζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι του 2010, σύμφωνα με τον οποίο τα όρια αυτά συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής και αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται ανά τριετία. «Προφανώς, το τι θα γίνει το 2027 κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει από τώρα» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, αν και το προσδόκιμο ζωής έχει αλλάξει με την πανδημία διεθνώς.

Μιλώντας από το βήμα του 7ου Thessaloniki Summit που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τσακλόγλου αναφερόμενος στις ανισορροπίες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, υπογράμμισε την ανάγκη αναπροσανατολισμού στην τεχνική εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας βέβαια την ίδια στιγμή ότι «δεν αρκεί μόνο αυτό».

Για τη μετάκληση εργατών από το εξωτερικό, λέγοντας ότι αποτελεί «τελευταία λύση για εμάς», αναγνώρισε ότι για κάποιους τομείς, όπως ο πρωτογενής τομέας είναι μια αναγκαία διαδικασία. Όπως επισήμανε «όσοι μας ζητούν μετακλητούς εργάτες, δεν μας λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν βρίσκουν στο μισθό που θέλουν οι ίδιοι να τους δίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ Τσακλόγλου αναγνώρισε ότι η ζήτηση της αγοράς εργασίας σήμερα αφορά κυρίως θέσεις στην εστίαση, αλλά όπως τόνισε «το μέλλον είναι στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία. Δεν θέλουμε βέβαια μόνο προγραμματιστές υψηλής εξειδίκευσης, αλλά και πιο χαμηλής εξειδίκευσης».

Σχολιάζοντας το αίτημα για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα, τόνισε ότι οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα πρέπει να μεγαλώσουν, «όπως έκαναν οι μεγάλες του σήμερα που κάποτε ήταν μικρές» και τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών και συγχωνεύσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι