ΗΠΑ: Δικαστής δίνει τα οικονομικά στοιχεία του Τραμπ

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ αποφάσισε την παράδοση στοιχειών για την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα του Ντόναλντ Τραμπ, από την λογιστική εταιρία Mazars στους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων, μεταδίδει το CNN.

Με την 41 σελίδων απόφασή του, ο δικαστής Εϊμίτ Μέτα του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ουάσινγκτον, πλήττει την προσπάθεια του Λευκού Οίκου να κρατήσει μυστικές τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, απορρίπτοντας αίτημα του Αμερικανού προέδρου για την μη εφαρμογή της κλήσης που έχει λάβει η Mazars, από την Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η απόφαση του δικαστή, κατά μία ουσιαστική διάσταση επιβεβαιώνει την εξουσία που έχει το Κογκρέσο στο πλαίσιο εφαρμογής του Συντάγματος των ΗΠΑ να διενεργήσει έρευνα για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η δικαστική αυτή απόφαση μπορεί να αποτελέσει νομικό προηγούμενο και για άλλους δικαστές που θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις, σχετικά με τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ και της κυβέρνησης του, προκειμένου να μην επιτραπεί στο Κογκρέσο να λάβει τα οικονομικά αρχεία του Τραμπ, σχετικά με την στάση της υπηρεσίας ελέγχου εισοδήματος (IRS), αλλά και τραπεζών που έχουν ρόλο στην υπόθεση αυτή.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη αποστείλει την δικαστική απόφαση σε έναν άλλον δικαστή στη Νέα Υόρκη, όπου ένα άλλο δικαστήριο εξετάζει τις αγωγές που κατατέθηκαν κατά των κλήσεων που έχει εκδώσει η Βουλή των Αντιπροσώπων για την παράδοση στοιχείων σχετικών με τον Τραμπ, στις τράπεζες Deutsche Bank και Capitol One.

Ειδικότερα, το Κογκρέσο μπορεί να διεξάγει έρευνα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, για το επίπεδο εντοπισμού σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά και ζητήματα δεοντολογίας ανέφερε στην απόφασή του ο δικαστής που έκανε και μία ιστορική αναδρομή από την εποχή της προεδρίας του Τζέιμς Μπιουκάναν ( 23 Απριλίου 1791 – 1 Ιουνίου 1868) στο σκάνδαλο δωροδοκίας (Teapot Dome scandal) με την εμπλοκή της κυβέρνησης του προέδρου ο Ουόρεν Χάρντινγκ (1921-1923) μέχρι τα σκάνδαλα της πιο σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ (Watergate, Whitewater) προκειμένου να στηρίξει την απόφαση του.

“Η ιστορία έχει δείξει ότι η εγκληματική συμπεριφορά ενός προέδρου ή ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της εκτελεστικής εξουσίας που αποκαλύφθηκε από το Κογκρέσο, μπορεί να οδηγήσει στην κατάρτιση νομοθεσίας,” σημείωσε ο δικαστής.

“Δεν γίνεται κατανοητό πως ένα σύνταγμα που δίνει στο Κογκρέσο την εξουσία να εκδιώξει έναν πρόεδρο για λόγους, όπως, η εγκληματική συμπεριφορά, το ίδιο σύνταγμα μπορεί να αρνείται στο Κογκρέσο, την εξουσία να πραγματοποιήσει έρευνα για παράνομη συμπεριφορά του προέδρου, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν, ακόμη και χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί επίσημα μία έρευνα για την αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον ίδιο,” πρόσθεσε ο δικαστής.

  "Ξηλώθηκε" η διοίκηση του νοσοκομείου Αγία Όλγα

Η νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ προγραμματίζει την άσκηση έφεσης, σύμφωνα με δήλωση μιας πηγής που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων. Η αναφερόμενη δικαστική απόφαση εκδόθηκε πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την διεξαγωγή δικαστικής ακρόασης για την εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει ένα αριθμό άσκησης εφέσεων στις δικαστικές αίθουσες.

Η λογιστική εταιρία Mazars έχει μία χρονική παράταση επτά ημερών, προκειμένου να μην εκτελέσει την κλήση της Βουλής των Αντιπροσώπων παραδίδοντας τα οικονομικά στοιχεία των αρχείων της για τον πρόεδρο Τραμπ, όπως προβλέπει η αναφερόμενη δικαστική απόφαση. Ωστόσο, απαιτείται η παρέμβαση άλλων δικαστηρίων, προκειμένου να εμποδιστεί η λογιστική εταιρία να συμμορφωθεί με την κλήση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

“Το δικαστήριο είναι καλά ενημερωμένο ότι η υπόθεση αυτή, αναφέρεται σε αρχεία για ιδιωτικά κι επιχειρηματικά ζητήματα του προέδρου των ΗΠΑ. Σχετικά με την ερώτηση της αρμοδιότητας άσκησης ελέγχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπάγεται στο ίδιο νομικό πλαίσιο όπως κι οποιοσδήποτε άλλος διάδικος,” ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων κλήτευσε την Mazars για την παράδοση στοχείων σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με τον Τραμπ, αλλά και το πλαίσιο της συνεργασίας της με τον Αμερικανό πρόεδρο, για το χρονικό διάστημα από το 2011 έως και το 2018.

Η Mazars βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο για “μαγείρεμα” των περιουσιακών του στοιχείων, στην ανεπιτυχή προσπάθειά του να αγοράσει την ομάδα του αμερικανικού ποδοσφαίρου (Buffalo Bills), αλλά και για την μείωση της επιβολής φόρων στα περιουσιακά του στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός Ελάιζα Κάμινγκς χαρακτήρισε την δικαστική απόφαση ως “μία ξεκάθαρη νίκη για την τήρηση του νόμου, αλλά και για τις ισορροπίες και τους ελέγχους του συνταγματικού συστήματος” των ΗΠΑ.

“Το δικαστήριο αναγνώρισε το βασικό, αλλά καθοριστικής σημασίας γεγονός, ότι το Κογκρέσο έχει εξουσία για την διεξαγωγή ερευνών, στο πλαίσιο της κεντρικής μας λειτουργίας κι όπως αυτή προβλέπεται από το σύνταγμα,” επεσήμανε ο Κάμινγκς. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε άμεσα την απόφαση του δικαστή ως “μη λογική.”

  Ποιο κόμμα ψήφισε με την ΝΔ τις αλλαγές στο ΕΣΡ – Σκληρές αντιδράσεις για την ΑΔΑΕ

“Διαφωνούμε με την απόφαση αυτή, είναι τρελό,” δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους χθες το πρωί και πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για μία προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο γεγονός του διορισμού του δικαστή Μέτα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

“Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ σε κανέναν άλλον πρόεδρο,” πρόσθεσε δηλώνοντας ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν “να ξανακάνουν” την έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. “Οι Δημοκρατικοί εκνευρίστηκαν πολύ με την έρευνα του Μάλερ, όπως είναι πιθανό ότι θα έπρεπε να είχε συμβεί,” είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι