ΗΠΑ: Η έρευνα για παραπομπή Τραμπ κλιμακώνει την πολιτική σύγκρουση

ΗΠΑ: Η έρευνα για παραπομπή Τραμπ κλιμακώνει την πολιτική σύγκρουση

Η Δημοκρατική πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι προχώρησε στο σοβαρό βήμα της επίσημης έναρξης έρευνας για ενδεχόμενη παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος προχωρεί στην υλοποίηση των δικών του κινήσεων, μέσω της δημοσιοποίησης της απομαγνητοφώνησης της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, ενώ γίνονται προετοιμασίες και για την δημοσιοποίηση της αναφοράς-καταγγελίας του πληροφοριοδότη, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για τις εξελίξεις που δρομολογούνται, μεταδίδει το CNN.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μία πηγή στο CNN, η αναφορά του πληροφοριοδότη βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και του αποχαρακτηρισμού της (από απόρρητο έγγραφο), ενώ είναι ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί με διαφορά λίγων ωρών από την δημοσιοποίηση του αντιγράφου της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο προέδρων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ θα βρεθούν οι ισχυρισμοί ότι προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις σε μία ξένη δύναμη (την Ουκρανία), ώστε το Κίεβο να εμπλακεί αποτελεσματικά στην προεκλογική εκστρατεία του 2020 πλήττοντας το πολιτικό προφίλ αντιπάλων του από το Δημοκρατικό Κόμμα.

“Οι ενέργειες της προεδρίας Τραμπ αποκάλυψαν το ξεδιάντροπο γεγονός της προδοσίας απέναντι στον προεδρικό όρκο [από τον Τραμπ], την προδοσία απέναντι στην εθνική μας ασφάλεια, αλλά και την προδοσία της ακεραιότητας των εκλογών μας,” δήλωσε η Πελόζι στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Έτσι, σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωράει σε επίσημη έρευνα για ενδεχόμενη παραπομπή,” είπε η ίδια. Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι η είδηση για την ενεργοποίηση της έρευνας για ενδεχόμενη παραπομπή του απέσπασε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την συμμετοχή του στην φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

“Μια σημαντική ημέρα στον ΟΗΕ, με τόση δουλειά και τέτοια επιτυχία και οι Δημοκρατικοί από πρόθεση, έπρεπε να την καταστρέψουν και να την εξευτελίσουν, με περισσότερες έκτακτες ειδήσεις για τα ακουπίδια από το Κυνήγι Μαγισσών. Τόσο κακό για την Χώρα μας!», σχολίασε ο πρόεδρος Τραμπ.

Η απόφαση της Πελόζι δρομολογεί ουσιαστικές εξελίξεις γύρω από το προεκλογικό σκηνικό με επίκεντρο τις προεδρικές εκλογές του 2020, αυξάνοντας κατακόρυφα το πολιτικό διακύβευμα.

Η ίδια προσπαθούσε επί μήνες να συγκρατήσει τις απαιτήσεις της προοδευτικής πτέρυγας της κοινοβουλευτικής της ομάδας, οι βουλευτές της οποίας εκλέχθηκαν στην Βουλή των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο του 2018 με ουσιαστική προεκλογική δέσμευση να ανατρέψουν τα ισχύοντα και την ισορροπία δυνάμεων στο Δημοκρατικό Κόμμα προτείνοντας νέες προσεγγίσεις. Η Πελόζι δρομολόγησε τις εξελίξεις, παρά την συμφωνία του προέδρου Τραμπ για την δημοσιοποίηση σήμερα από τον Λευκό Οίκο αντιγράφου της επίμαχης τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι το έγγραφο αυτό θα τον απαλλάξει από οποιοδήποτε σφάλμα, παρά την δημόσια παραδοχή του ότι πίεσε την Ουκρανία για τη έναρξη μιας έρευνας σχετικά με τον Μπάιντεν και τον γιο του. Σύμφωνα με τους επικριτές του, η άσκηση της πίεσης αυτής αποτελεί ξεκάθαρη κατάχρηση εξουσίας από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Από την άλλη μεριά, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί αποδείξεις για παράνομες ενέργειες που να σχετίζονται τόσο με τον Τζο Μπάιντεν, όσο και με τον γιο του, τον Χάντερ Μπάιντεν. Μόνο δύο πρόεδροι έχουν παραπεμφθεί στα 223 χρόνια της αμερικανικής πολιτικής ιστορίας. Πρόκειται για τους Άντριου Τζόνσον και Μπίλ Κλίντον. Σήμερα, έχει δρομολογηθεί η πιθανότητα μία τέτοια εξέλιξη να ξανασυμβεί για δεύτερη φορά, μέσα σε μία εικοσαετία, με δεδομένο τον βαθμό οξείας πόλωσης της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων που διακηρύττουν ότι καθώς ελέγχουν το εν λόγω νομοθετικό σώμα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, έχουν την εξουσία να ελέγξουν και να περιορίσουν την άσκηση των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι