Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδει η Τεχεράνη την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing

Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στις Φιλιππίνες

Σε εσφαλμένη ρύθμιση στρατιωτικού ραντάρ αλλά και σε ανθρώπινη κακή εκτίμηση αποδίδει  το Ιράν την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing 737 στις 8 Ιανουαρίου, που βλήθηκε από δύο πυραύλους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 176 επιβαίνοντες.

Επρόκειτο για πτήση της Ukraine International Airlines από την Τεχεράνη στο Κίεβο, και οι περισσότεροι επιβάτες ήταν επιχειρηματίες Ιρανοί και Καναδοί, αλλά και 11 Ουκρανοί (εκ των οποίων όμως οι 9 ήταν μέλη του πληρώματος).

Στην έκθεση της ιρανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρεται ότι «από ανθρώπινο λάθος στη διαδικασία διακρίβωσης ενός συστήματος ραντάρ, προκλήθηκε μια σφαλερή απόκλιση 107 μοιρών στην περιοχή κάλυψης από το εν λόγω σύστημα. Αυτό δεν επέτρεπε τη σωστή καταγραφή της πορείας των ιπτάμενων αντικειμένων εντός του πεδίου του. Από αυτό το αρχικό λάθος στις ρυθμίσεις, προέκυψε μια επικίνδυνη αλυσίδα γεγονότων η οποία θα μπορούσε βεβαίως να είχε αποφευχθεί».

Αναγνωρίζεται σύμφωνα με το έγγραφο αυτό ότι έγινε και δεύτερο λαθος. Παρά τις λανθασμένες πληροφορίες που “έδινε” το κακορυθμισμένο ραντάρ για την πορεία του αεροπλάνου, ο χειριστής του συστήματος ραντάρ θα μπορούσε να έχει αναγνωρίσει τον στόχο του, ότι ήταν ένα αεροσκάφος πολιτικής αεροπορίας και όχι πολεμικό, όμως έκανε εσφαλμένη αναγνώριση».

Η έκθεση αναφέρει ότι ο πρώτος από τους δύο πυραύλους που ερρίφθησαν στο αεροπλάνο πυροδοτήθηκε από τον χειριστή μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων «χωρίς αυτός να έχει λάβει καν θετική ή αρνητική απάντηση από το κέντρο συντονισμού» στο οποίο ως χειριστής υπαγόταν. Ο δεύτερος πύραυλος “εκτοξεύθηκε αυτομάτως τριάντα δευτερόλεπτα αργότερα, λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση της πορείας του στόχου που εντοπίστηκε”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι