Ιράν: Θέλει αποκλιμάκωση, αλλά “ανάξιος ο Τραμπ…”

Ιράν: Θέλει αποκλιμάκωση, αλλά “ανάξιος ο Τραμπ…”

Το Ιράν δεν θα επαναλάβει «την πικρή εμπειρία» των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Ο Άμπε μετέφερε μήνυμα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προς τους Ιρανούς ηγέτες. Ωστόσο ο Χαμενεΐ απάντησε: «Δεν θεωρώ τον Τραμπ άξιο για μια ανταλλαγή μηνυμάτων και δεν έχω κάποια απάντηση για εκείνον τώρα ή στο μέλλον».

Παράλληλα ο Χαμενεΐ επεσήμανε ότι θεωρεί τη δέσμευση του Τραμπ ότι δεν επιθυμεί αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν «ψέμα», ενώ πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει την πρόταση της Ουάσινγκτον για «ειλικρινείς διαπραγματεύσεις» με την Τεχεράνη. Νωρίτερα ο Άμπε είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής του με τον αγιατολάχ ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να κατασκευάσει ή να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

«Ο ανώτατος ηγέτης Χαμενεΐ δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται και δεν θα πρέπει να κατασκευάσει, να διαθέτει ή να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα και δεν έχει τέτοια πρόθεση», εξήγησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. «Σήμερα συναντήθηκα με τον ανώτατο ηγέτη Χαμενεΐ και άκουσα ότι πιστεύει στην ειρήνη. Το θεωρώ μεγάλη πρόοδο προς την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής», πρόσθεσε ο Άμπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι