Και πάλι το τουρκικό αίτημα για αποστρατικοποίηση των νησιών

Και πάλι το αίτημα για αποστρατικοποίηση των νησιών από την Τουρκία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ανέφερε πως «δόθηκε μήνυμα στην Ελλάδα να τερματίσει τις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα τις δραστηριότητες που αφορούν στην στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου», εμμένοντας και πάλι στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Δηλώσεις για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών έχουν κάνει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και βεβαίως ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Επικοινωνία Ακάρ-Όστιν

Προηγουμένως, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε προς τον Tούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ την έντονη αντίθεσή του σε νέα τουρκική χερσαία εισβολή στη Συρία. Εξέφρασε επίσης, την ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή των συνόρων, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Όστιν στην χθεσινοβραδινή επικοινωνία που είχε με τον Ακάρ, «εξέφρασε ανησυχία για την κλιμακούμενη δράση στη βόρεια Συρία και τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές (της Τουρκίας) κάποιες από τις οποίες απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού των ΗΠΑ, που συνεργάζεται με τοπικούς εταίρους στη Συρία για να νικηθεί το ISIS». Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κάλεσε την Άγκυρα σε αποκλιμάκωση και πρόσθεσε πως «συμμερίζεται τη σθεναρή εναντίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» στο τουρκικό σχέδιο να αρχίσει νέα χερσαία επιχείρησης ευρείας κλίμακας του στρατού της Τουρκίας στη Συρία.

Νωρίτερα και η ρωσική διπλωματία επανέλαβε τη θέση ότι μία «νέα τουρκική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή» και κάλεσε σε συντονισμό κινήσεων την Άγκυρα και τη Δαμασκό, διά της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα.

Η Μόσχα βρίσκεται σε «στενή συνεργασία με τους Σύρους και Τούρκους εταίρους της για την αποτροπή της όξυνσης της κατάστασης στο βορρά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», ανέφερε η εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι νέα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος «θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της δύσκολης κατάστασης στην περιοχή αυτή της Συρίας και θα επιδρούσε αρνητικά στην κατάσταση στην περιοχή συνολικά». Η Ζαχάροβα μίλησε για «αποκατάσταση του συντονισμού μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού» ούτως ώστε να εμπεδωθεί η ασφάλεια στην επίμαχη περιοχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι