Κατρούγκαλος: Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταψήφισε το “πιστοποιητικό” και ψήφισε την πρόταση Τσίπρα

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Τη λογική της αναγκαιότητας άρσης της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό που είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης, ψηφίζοντας (72 υπέρ, 16 κατά) τροπολογία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρούγκαλου, η οποία ζητεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ως δημόσιο αγαθό.

O εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με δήλωσή του σχολίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης χλεύασε την πρόταση πολλών επιστημόνων που επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων» και κάλεσε τον πρωθυπουργό σε σχέση με όσα συμβαίνουν αναφορικά με το εμβόλιο να αναλάβει σήμερα κιόλας «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση στις πατέντες των εμβολίων».

Σύμφωνα με την τροπολογία, «οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη θα πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας από τις πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες».

Η πρόσφατη υπαναχώρηση των εταιρειών παραγωγής των εμβολίων από τις δεσμεύσεις τους για μαζικές παραδόσεις των εμβολίων κάνει πιο επιτακτικό το να καταστεί δημόσιο αγαθό το εμβόλιο. Επιπλέον, γειτονικές μας χώρες δεν έχουν παρά ελάχιστα εμβόλια και όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνον για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για πρακτικούς (για να περιοριστεί ο κίνδυνος εστιών μετάδοσης του ιού, αφού πολίτες τους πηγαινοέρχονται στην Ελλάδα).

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποδέχθηκε με επίσης μεγάλη πλειοψηφία (99 προς 10) την πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων (ALDE) να απορριφθεί κάθε ιδέα για μη αποκλειστικά ιατρική χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού που είχε προτείνει ο Πρωθυπουργός. Καλεί κράτη και Ευρωπαϊκή Ένωση «να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό  μόνο για τον καθορισμένο σκοπό παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, των πιθανών παρενεργειών και των ανεπιθύμητων ενεργειών».

Το σκεφτικό ήταν πως «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «διαβατήριο εμβολιασμού» (στα σύνορα, στις αεροπορικές πτήσεις ή για πρόσβαση σε υπηρεσίες), καθώς μια τέτοια χρήση θα ήταν αντιεπιστημονική, ελλείψει δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη μεταδοτικότητα, τη διάρκεια οποιασδήποτε αποκτηθείσας ανοσίας, καθώς και το ποσοστό «αποτυχίας» παραγωγής ανοσίας λόγω νέων μεταλλάξεων, ιικού φορτίου και καθυστερουμένων δεύτερων δόσεων . Παρόμοια χρήση θα δημιουργούσε επίσης προβλήματα απορρήτου και, λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων, μπορεί να διαιωνίσει και να ενισχύσει τις πρακτικές αποκλεισμού και διακρίσεων».

Υπέρ της φύσης του εμβολίου ως παγκόσμιου δημόσιου αγαθού και κατά της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, τοποθετήθηκε και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι