Κιργιστάν: Απεβίωσε στις φυλακές βραβευμένος ακτιβιστής

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Απεβίωσε, ενώ βρίσκονταν σε φυλακή του Κιργιστάν, ένας υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του οποίου η κράτηση είχε γίνει αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αζιμιόν Ασκάροφ, 69 ετών, επικεφαλής ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακτιβιστής υπέρ της μειονότητας του Ουζμπεκιστάν στη χώρα, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2010 έπειτα από εθνοτικές συγκρούσεις στο νότιο Κιργιστάν. Κρίθηκε ένοχος για υποκίνηση φυλετικού μίσους και συμμετοχής στη δολοφονία αστυνομικού, κατηγορίες που ο ίδιος είχε αρνηθεί και είχαν καταγγείλει και οι υποστηρικτές του.

Ο Ασκάροφ «δεν ήταν σε θέση να περπατήσει» λόγω ασθένειας, δήλωσε ο δικηγόρος του Βαλεριάν Βαχίτοφ τηλεφωνικά στο AFP το Σάββατο, αφού επισκέφτηκε τον πελάτη του την περασμένη εβδομάδα. «Κανείς δεν του έδωσε προσοχή. Το σύστημα τον σκότωσε», είπε, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του αντιφρονούντα τροφίμου.

«Του έφερα πεπόνια και καρπούζια. Του είπα να φάει, να κρατηθεί, γιατί όλοι τον αγαπάμε. Έκλαιγε. (Ο Ασκάροφ) ήξερε ότι πεθαίνει και κανείς δεν κούνησε το δακτυλάκι του» πρόσθεσε ο δικηγόρος, διηγούμενος την τελευταία τους συνάντηση.

Σύγκρουση με τις ΗΠΑ

Το Κιργιστάν – πρώην σοβιετική δημοκρατία και πιστή σύμμαχος της Ρωσίας – είχε αποχωρήσει το 2015 από συμφωνία συνεργασίας που είχε συνάψει το 1993 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν η Ουάσινγκτον τίμησε με ένα σημαντικό βραβείο τον Ασκάροφ, καταγγέλλοντας το γεγονός ως «προβοκάτσια».

Το 2016, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάνθηκε ότι η κράτηση του Ασκάροφ ήταν αυθαίρετη και ότι βασανίστηκε κατά την κράτηση. Ωστόσο, τα δικαστήρια του Κιργιστάν επιβεβαίωναν την καταδίκη του, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το 2012 απονεμήθηκε στον Ασκάροφ το “Διεθνές Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου” από την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ).

Προερχόμενος από την εθνική μειονότητα του Ουζμπεκιστάν στη χώρα, ο Αζιμιόν Ασκάροφ είχε καταγγείλει από ετών την αστυνομική βία και τα βασανιστήρια που εφαρμόζονται στη γενέτειρά του πόλη του Τζαλαλαμπάντ, ένα από τα επίκεντρα των εθνοτικών συγκρούσεων το 2010, έπειτα από τα οποία καταδικάσθηκε.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι