Κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας για πυραύλους Novator 9M729, συνθήκη INF

Κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας για πυραύλους Novator 9M729, συνθήκη INF

Η Ρωσία επέδειξε σε ξένους στρατιωτικούς επιτετραμμένους και δημοσιογράφους πυραύλους κρουζ που σύμφωνα με τις ΗΠΑ, παραβιάζουν την συμφωνία INF για τον περιορισμό των εξοπλισμών, σε μια προσπάθεια να αναιρέσει τον ισχυρισμό της Ουάσινγκτον.

Η Ουάσινγκτον απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τους πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς (INF) του 1987, υποστηρίζοντας πως ο νέος ρωσικός πύραυλος, Novator 9M729 (SSC-8 κωδικός ΝΑΤΟ), παραβιάζει τη συνθήκη, η οποία απαγορεύει στις δύο πλευρές τη χρήση πυραύλων μικρού-μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Η Ρωσία λέει πως το βεληνεκές του πυραύλου είναι μικρότερο από εκείνο που προβλέπει η συνθήκη και απ΄ό,τι ισχυρίζεται η Ουάσινγκτον, κάτι που σημαίνει ότι συνάδει πλήρως με την INF. Έχει κατηγορήσει δε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επινοούν ένα πρόσχημα για την έξοδό τους από τη συνθήκη, από την οποία θέλουν να αποχωρήσουν έτσι κι αλλιώς ώστε να αναπτύξουν νέους πυραύλους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές μέσω διπλωματικών διαύλων ότι η απόφασή της να αποχωρήσει από τη συνθήκη είναι οριστική και ότι δεν είναι ανοικτή στον διάλογο. Η Ρωσία επέδειξε το σύστημα πυραύλων μετά τη συνέντευξη Τύπου και η εκδήλωση μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως ο εν λόγω πύραυλος κρουζ είναι μια σύγχρονη έκδοση του πυραύλου 9Μ729 της Ρωσίας.

Η νεώτερη εκδοχή έχει μέγιστο βεληνεκές 480 χλμ. – 10 χλμ. λιγότερα από τον 9M729 – κάτι που σημαίνει πως συνάδει πλήρως με τη συνθήκη INF, δήλωσε ο αντιπτέραρχος Μιχαήλ Ματβεέφσκι, επικεφαλής των Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι