Κύπρος: Ανακρίσεις για εμπρησμό κεραίας δήθεν 5G

Κύπρος: Ανακρίσεις για εμπρησμό κεραίας δήθεν 5G

Το Τμήμα Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Κυπριακής Αστυνομίας έχει ξεκινήσει ποινική ανάκριση για fake news σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με τη λειτουργία του δικτύου 5G.

Αφορμή υπήρξε ο εμπρησμός μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη Λεμεσό, η οποία ήταν εγκατεστημένη για 20 χρόνια στο ίδιο σημείο. Ωστόσο κάποιοι με ψευδείς αναρτήσεις είχαν διαδώσει ότι πρόκειται για κεραία 5G. Τo αποτέλεσμα ήταν να μείνει χωρίς επικοινωνίες μια ολόκληρη περιοχή στη Λεμεσό.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 22 άτομα τα οποία με ψευδείς αναρτήσεις φαίνεται να ωθούσαν σε καταστροφή κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε αναγκάστηκε να τοποθετηθεί με γραπτή δήλωση και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως «οι ανησυχίες που εκφράζει μερίδα πολιτών, ότι σε περιοχές της Κύπρου διεξάγονται δήθεν εργασίες εγκατάστασης κεραιών ασύρματων δικτύων 5ης γενιάς (5G), είναι αβάσιμες». Τονίζει επίσης πως «ουδεμία άδεια έχει παραχωρηθεί προς οιανδήποτε εταιρεία».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στον εμπρησμό της κεραίας στη Λεμεσό λέει πως πρόκειται για «εγκληματική ενέργεια εις βάρος κεραιών της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA) που είχε ως αποτέλεσμα να αποκοπεί η παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή, η υγεία ευπαθών ομάδων, αλλά και γενικότερα η ομαλή ζωή των πολιτών».

Λέει τέλος ότι η απόφαση για εγκατάσταση του δικτύου 5G θα ληφθεί με βάση τις επιστημονικές και μόνον, απόψεις, τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι