Μαρινάκης: Τι θα γίνει με τη νομοθετική ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια – Πρόταση νόμου από ΣΥΡΙΖΑ

Με συμβολισμούς η υποψηφιότητα Μπελέρη λέει ο Μαρινάκης

«Πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε στην κοινωνία των πολιτών τι θέλουμε να κάνουμε κι αμέσως μετά να ανακοινωθούν οι χρόνοι της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα ομόφυλα ζευγάρια», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Αναμένουμε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού την Τετάρτη στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ για να εκκινήσει η συζήτηση και να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτήν», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τακτική ενημέρωση κάνοντας γνωστό ότι την Τρίτη 9 Ιανουαρίου (11:00) θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πέρα από τη συνέπεια λόγων και έργων ο πρωθυπουργός θέλει ουσιαστική συζήτηση χωρίς κραυγές μαύρο άσπρο, με επεξήγηση. Θέλουμε να εξηγήσουμε τη σημασία, να διαχωρίσουμε τις έννοιες, τι συμβαίνει σε άλλες χώρες», όπως συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας επίσης λόγο για όσα προηγήθηκαν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα προχωρήσει ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών σύντομα, όπως και η τεκνοθεσία, αλλά όχι με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Δηλαδή ένα ομόφυλο ζευγάρι δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, αλλά θα μπορεί να υιοθετήσει παιδί από ίδρυμα, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Nα σημειωθεί ότι αναμένεται εντός των ημερών και η νομοθετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως επίσης και της Νέας Αριστεράς.

Η μεταναστευτική πολιτική

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη Μπλίνκεν και στη συνέχεια ανέφερε ότι πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον. «Το μεταναστευτικό είναι κομβικής σημασίας ζήτημα για την Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής και ο πρωθυπουργός έχει τονίσει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη αποτελεσματικότερης διαχείρισης και αύξησης των πόρων για την αντιμετώπισή του», τόνισε. «Η Ελλάδα εφαρμόζει μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική μειώνοντας τις μεταναστευτικές ροές, θωρακίζοντας τα σύνορά της, τα σύνορα της Ευρώπης, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες διεθνούς δικαίου».

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, πρόταση Νόμου κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την άρση των διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, την Κατοχύρωση του Δικαιώματος Γάμου για όλα τα πρόσωπα, καθώς και τις αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας. Η πρόταση έχει 16 επιμέρους άρθρα και την υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Στην Αιτιολογική Έκθεση της Πρόταση Νόμου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνεται:​

«Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, όπως υπενθυμίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το Ψήφισμα της 14ης Σεπτεμβρίου 2021, είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Η ΕΕ έχει διαμορφώσει ήδη μια ειδική στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ για την περίοδο 2020-2025, για τη μετατροπή της σε μια πραγματική «Ένωση ισότητας». Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ είναι ανάγκη να τεθούν ως πρόταγμα και πραγματικό πολιτικό πρόγραμμα για τις δημοκρατικές, τις κοινωνικά φιλελεύθερες και προοδευτικές δυνάμεις και στην Ελλάδα, όπως στην Ευρώπη. Ήδη, κατά την περίοδο 2015 – 2019 στην Ελλάδα έλαβαν χώρα μια σειρά από μείζονος χαρακτήρα παρεμβάσεις.

1. Το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, ακριβώς όπως προβλεπόταν και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, (ν. 4356/2015),

2. η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (ν. 4491/2017),

3. το δικαίωμα αναδοχής τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια (ν. 4538/2018) αποτέλεσαν ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι