Μετανάστες έκαψαν τον καταυλισμό τους στη Βοσνία

Έκαψαν το ΙΧ της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου

Ένας καταυλισμός που φιλοξενούσε 1.300 μετανάστες στη βορειοδυτική Βοσνία κάηκε ολοσχερώς σήμερα, με τις αρχές να επιρρίπτουν ευθύνες για την πυρκαγιά στους ανθρώπους που διέμεναν εκεί.

Ο καταυλισμός δεν διέθετε ουτε νερό ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά ούτε και καμία μορφή θέρμανσης. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είχε ζητήσει από την πολιτεία της Βοσνίας να βρει μια περιοχή στο Μπιχατς για να στεγάσει τόσο τους 1.300 που διέμεναν στον πρόχειρο καταυλισμό όσο και άλλους 2.000 που φιλοξενούνταν σε παρόμοιες δομές. Ο συγκεκριμένος καταυλισμός στήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο χωριό Λίπα, κοντά στο Μπίχατς, ως προσωρινή λύση και δεν προβλεπόταν οι μετανάστες να περάσουν εκεί τον χειμώνα.

Δεν τραυματίσθηκε κανείς και οι αρχές εκτιμούν ότι οι μετανάστες ενδέχεται να έκαψαν τον καταυλισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά και για να εξαναγκάσουν την πολιτεία να τους στεγάσει σε καλύτερες συνθήκες.

Καθώς δεν διαφαίνεται άμεση λύση στο πρόβλημα της στέγασης ενώ ο χειμώνας εκεί είναι ήδη βαρύς, θεωρείται πιθανό οι περισσότεροι μετανάστες από τον καμένο καταυλισμό να κατευθυνθούν με τα πόδια στο Μπίχατς και να καταλάβουν εγκαταλελειμμένα κτήρια. Η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων του Μπίχατς, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, ζήτησε από την αστυνομία «να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών σε κατοικημένες ζώνες».

Οι δημοτικές και τοπικές αρχές αντιτίθενται σθεναρά στην επαναλειτουργία του προηγούμενου κέντρου φιλοξενίας (σε ένα παλιό εργοστάσιο) στο Μπίχατς, παρά την εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Κάτοικοι της περιοχής φρουρούν τον χώρο για να αποτρέψουν την επιστροφή των μεταναστών. Ο δήμαρχος Σουχρέτ Φάζλιτς ζήτησε από την αστυνομία «να πάρει τη θέση των κατοίκων για να αποφευχθούν προβλήματα» και να εμποδιστούν οι μετανάστες να μπουν στο εργοστάσιο.

Την Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει χορηγήσει από το 2018 περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ στη Βοσνία για να την βοηθήσει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, κάλεσε τις αρχές «να συνεργαστούν και να ενεργήσουν κατεπειγόντως για να καλύψουν τις ανάγκες των άστεγων προσφύγων και των μεταναστών για να σωθούν ζωές».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι