Μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις ζήτησε ο Αναστασιάδης

Τα λόγια να συνοδεύονται και από πράξεις στο Κυπριακό, Κώστας Βενιζέλος

Την λήψη μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Σίμπιου της Ρουμανίας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις με ενέργειες πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά».

Είναι σαφές, είπε, ότι όλα τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία έγιναν σε «ώτα μη ακουόντων» και πρόσθεσε ότι «ακόμα και η πρόσφατη δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Μογκερίνι, αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας».

Εξήγησε τη θέση του λέγοντας ότι στόχος της αντίδρασης της ΕΕ πρέπει να είναι «ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας που πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ταραχώδη περιοχή και θα επιφέρουν περισσότερη αποκλιμάκωση».

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ομολόγους του στο ΕΛΚ για τα όσα τελευταία συμβαίνουν στην περιοχή και επισήμανε ότι «οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται μακράν για την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά, αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ισοδυναμούν με μια νέα εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974». Τόνισε ακόμη ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι ενεργεί υπέρ των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι παντελώς αβάσιμοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι