“Τελείως εκτός κλίματος ο Ερντογάν για τη Χαμάς” δηλώνει ο Μητσοτάκης

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό - Πληροφορίες για συνάντηση με Ζελένσκι

«Το πρόβλημα του Ισραήλ χρειάζεται πολιτική λύση και αυτή είναι των δύο κρατών. Θα επιτρέψει στους πολίτες να ζήσουν ο καθένας στο δικό του τόπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας του Συμβουλίου της ΕΕ. Την ίδια ώρα σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς, σημείωσε πως «ο Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος, όταν δεν αναγνωρίζει τι συνιστά η Χαμάς. Αλλά θεωρώ ότι αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στη θετική μας ατζέντα».

«Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, δεν εκφράζει τον Παλαιστινιακό λαό, όποιος δει τις θηριωδίες που διέπραξε είναι πολύ δύσκολο να καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα, θα έλεγα λοιπόν πως ο πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει αυτήν την πραγματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα όμως το γεγονός πως διαφωνούμε σε αυτό το θέμα, θεωρώ ότι δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στη θετική μας ατζέντα και στο χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό έχει οριοθετηθεί με σαφήνεια από το Υπουργείο Εξωτερικών για το πως μπορούμε να φτάσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας την 7η Δεκεμβρίου».

Αναφερόμενος στην δήλωση της Συνόδου για το Παλαιστινιακό τόνισε πως «στην Σύνοδο βρέθηκε ένας ικανοποιητικός κοινός τόπος που αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός ορίων διεθνούς δίκαιου, αλλά εκφράζει και την έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα. Η Σύνοδος στέλνει μήνυμα το Ισραήλ να λάβει σοβαρά υπό την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών» και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν

Την αποτελεσματικότητα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς επιχείρησε να υπεραμυνθεί ο Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Συνόδου με βασικό θέμα το μεταναστευτικό. Οι συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή διήρκεσαν περίπου πέντε ώρες την Πέμπτη, με τις περισσότερες από αυτές να επικεντρώνονται σε μια συζήτηση σχετικά με το αν θα ζητηθεί κατάπαυση ή παύσεις στη Γάζα. Αυτό μέχρι που η Ισπανία άσκησε επιτυχώς πιέσεις για να προσθέσει μια παράγραφο που ζητούσε ειρηνευτικές συνομιλίες, την οποία ο Μισέλ χαιρέτισε ως μια «πολύ σημαντική απόφαση».

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι υπήρξε σθεναρή έκκληση από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες προς τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα όλους τους ομήρους χωρίς προϋποθέσεις. Υπογράμμισε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τον «υπαρκτό κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης» και αναγνώρισαν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μέσω συνεργασίας με χώρες της περιοχής, ιδίως την Αίγυπτο.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «το Ισραήλ είναι δημοκρατία που δέχεται επίθεση από τρομοκρατική οργάνωση» και πρόσθεσε ότι «αναγνωρίστηκε από όλους ότι η Χαμάς βλάπτει τον Παλαιστινιακό λαό και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας «γρήγορα και απρόσκοπτα», σημειώνοντας ότι βοήθεια της ΕΕ, 56 τόνων, έχει ήδη παραδοθεί στη Γάζα και ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν κι’ άλλα αεροσκάφη με ευρωπαϊκή βοήθεια στην Αίγυπτο. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Επιτροπή έχει τριπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα στα 50 εκατ. ευρώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι