Μολδαβία: Μετά την Υπερδνειστερία, ένταση και στην Γκαγκαουζία

Μολδαβία: Μετά την Υπερδνειστερία, ένταση και στην Γκαγκαουζία

Στις 29 Απριλίου, η Λαϊκή Συνέλευση της Γκαγκαουζίας (PNG) ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει τη χρήση της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου στο έδαφος της αυτόνομης περιοχής των Γκαγκαούζων στην νότιο Μολδαβία, σε αντίθεση με την απαγόρευση των μολδαβικών αρχών, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι στο έδαφος της Γκαγκαουζίας «επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκευή, αποθήκευση και χρήση των συμβόλων της Μεγάλης Νίκης στις 9 Μαΐου 1945, κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, κόκκινες σημαίες της Νίκης». Σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία, το έγγραφο έπρεπε να εγκριθεί από την bashkan (επικεφαλής) της αυτονομίας, Ειρήνη Βλάχ. Και σήμερα η Βλαχ υπέγραψε τον νόμο.

«Η επικεφαλής της Γκαγκαουζίας Ειρήνη Βλάχ υπέγραψε το νόμο “Σχετικά με τη χρήση των συμβόλων της Νίκης στο έδαφος της Γκαγκαουζίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της διοίκησης των Γκαγκαούζων.

Μετά την Υπερδνειστερία και την ανησυχία ότι η αποσχισθείσα περιοχή μπορεί να γίνει το πεδίο στρατιωτικής σύγκρουσης του ρωσικού με τον ουκρανικό ή ακόμη και με τον μολδαβικό στρατό, κινητικότητα παρατηρείται και στην νότια Μολδαβία, στην περιοχή Μπουτσάκ, στην αυτόνομη Επαρχία των Γκαγκαούζων.

Οι τουρκόφωνοι αυτοί Ορθόδοξοι χριστιανοί στο θρήσκευμα (περίπου 130.000) έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Μόσχα και έχουν συγκρουστεί με την μολδαβική κυβέρνηση. Η ανακήρυξη της αυτονομίας της Γκαγκαουζίας το 1994 προήλθε μετά από μια περίοδο σκληρής αντιπαράθεσης με το Κισινάου. Να σημειωθεί ότι η περιοχή των Γκαγκαούζων συνορεύει με την επαρχία της Οδησσού, όπως ακριβώς και η Υπερδνειστερία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι