Νεκροί σε Αφγανιστάν και Υεμένη από επιθέσεις του ISIS και της Αλ Κάιντα

Νεκροί σε Αφγανιστάν και Υεμένη από επιθέσεις του ISIS και της Αλ Κάιντα

Τζιχαντιστές σκότωσαν στρατιώτες στην Υεμένη και αμάχους στο Αφγανιστάν

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη μέσα σε λεωφορείο η οποία στοίχισε τη ζωή σε δυο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δεκατέσσερις σε σιιτικό προάστιο της Καμπούλ, της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν  -χώρας με κατά πλειονότητα σουνιτικό πληθυσμό. Παράλληλα, δύο αξιωματικοί των κυβερνητικών δυνάμεων της Υεμένης σκοτώθηκαν και εννέα στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση στη νότια Υεμένη, όπου είναι ενεργή η Αλ Κάιντα.

Όσον αφορά στην Υεμένη, αξιωματικός είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός μάλλον από μέλη της Αλ Κάιντα» στην επαρχία Αμπιάν.

Τα τελευταία δυο χρόνια αυτή η ζώνη μετατρέπεται συχνά σε θέατρο συγκρούσεων των κυβερνητικών δυνάμεων και μαχητών της τοπικής Αλ Κάιντα, που θεωρείται από τις ΗΠΑ ο πιο επικίνδυνος βραχίονας του τζιχαντιστικού δικτύου.

Η πιο πρόσφατη θανατηφόρα επίθεση  στην Υεμένη που είχε αποδοθεί στην Αλ Κάιντα έγινε τον Σεπτέμβριο, όταν τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση στη  επαρχία Σάμπουα. Το χάος που προκάλεσε ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στην Υεμένη από το 2014 έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τζιχαντιστικές οργανώσεις, όμως οι επιθέσεις τους έχουν μειωθεί γενικά τα τελευταία χρόνια.

Στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου επικρατεί σχετική ηρεμία αφότου ο ΟΗΕ διαπραγματεύθηκε κατάπαυση του πυρός τον Απρίλιο του 2022 ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και τους αντάρτες Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν.

Οι αντάρτες ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης. Εχουν ταχθεί υπέρ της Παλαιστίνης και τις τελευταίες εβδομάδες εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ.

Όσον αφορά στην επίθεση στο Αφγανιστάν, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ δήλωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε συνοικία όπου κατοικούν κυρίως μέλη της κοινότητας των σιιτών Χαζάρων, η οποία υφίσταται ιστορικά σκληρή καταστολή στη συγκεκριμένη χώρα.

«Κατά τις πρώτες πληροφορίες, δυστυχώς δυο πολίτες που επέβαιναν στο λεωφορείο σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν και εισήχθησαν σε νοσοκομείο», ανέφερε  το σχετικό δελτίο Τύπου της αφγανικής κυβέρνησης. Ο τοπικός βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μέσω της πλατφόρμας του Telegram.

Τον Νοέμβριο, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πανομοιότυπο περιστατικό, όταν εξερράγη βόμβα μέσα σε λεωφορείο στη ίδια περιοχή. Και σε εκείνη την περίπτωση, την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ, που θεωρεί τους σιίτες αιρετικούς.

Ο αριθμός των βομβιστικών επιθέσεων, ιδιαίτερα των επιθέσεων βομβιστών-αυτοκτονίας, έχει μειωθεί πολύ στο Αφγανιστάν από τότε που πήραν την εξουσία οι φονταμενταλιστές σουνίτες αντάρτες Ταλιμπάν την 15η Αυγούστου 2021, όταν κατέρρευσε η κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ. Ωστόσο εξακολουθούν να δρουν στη χώρα της Ασίας διάφορες ένοπλες οργανώσεις, ειδικά το ISIS ή Ισλαμικό Κράτος, που παραμένουν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια, παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος πως ελέγχει την κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι