Νέο αντιαρματικό τεθωρακισμένο από Τουρκία: Η Ελλάδα; (vid.)

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η τουρκική FNSS Savunma Sistemleri αποκάλυψε ένα από τα δύο πρωτότυπα του νέου της αντιαρματικού οχήματος (Anti-Tank Vehicle – ATV) PARS 4×4 στην Eurosatory 2018 στο Παρίσι.

Το όχημα αναπτύσσεται από την FNSS για τις ανάγκες των τουρκικών δυνάμεων. Τα δύο πρωτότυπα που κατασκευάστηκαν θα χρησιμοποιηθούν για εκτεταμένες δοκιμές.

Το τουρκικό πρόγραμμα ATV προβλέπει την παράδοση 76 τροχοφόρων οχημάτων PARS ATV 4×4. Οι πρώτες παραδόσεις είναι προγραμματισμένες για το 2019 και το σύνολο των οχημάτων αναμένεται να παραδοθεί το 2021. Έχει πάντως ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το όχημα.

Το PARS 4×4 ATV σχεδιάστηκε με γνώμονα την ταχύτητα και την ευελιξία σε κάθε έδαφος, ενώ διαθέτει αρκετή ισχύ πυρός για να καταστρέφει εχθρικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα από μεγάλη απόσταση, όντας ικανό να αλλάζει ταχέως θέση μετά την πρώτη βολή. Το όχημα είναι αμφίβιο.

Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος στο οπίσθιο τμήμα του οχήματος. Το σύστημα ψύξης και η εξάτμιση είαι τοποθετημένα στο άνω τμήμα του ώστε το όχημα να καθίσταται αμφίβιο χωρίς καμία προετοιμασία.

Χαρακτηριστικά

Το PARS διαθέτει σύστημα στρέψης σχεδιασμένο να δίνει στο όχημα μικρή ακτίνα στροφής. Επίσης διαθέτει ικανοποιητική αντιβαλλιστική και αντιναρκική προστασία. Ο οδηγός διαθέτει άριστη παρατήρηση εμπρός, αλλά και πίσω χάρη σε ειδική κάμερα.

Το όχημα διαθέτει αυξημένη επιβιωσιμότητα και διαθέτει θωράκιση από ειδικά ελαφρά υλικά που κρατούν το βάρος χαμηλά. Επίσης η τοποθέτηση του κινητήρα στο οπίσθιο τμήμα μειώνει το θερμικό του ίχνος.

Είναι οπλισμένο με μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο πύργο επίσης σχεδίασης της FNSS. Ο πύργος είναι οπλισμένος με δύο αντιαρματικούς πυραύλους και ένα πολυβόλο των 7,62 mm. Ο πύργος έχει εκτελέσει με επιτυχία βλητικές δοκιμές.

Η ανάπτυξη του οχήματος γίνεται στο πλαίσιο του τουρκικού προγράμματος Αντιαρματικού Οχήματος που προκήρυξε το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας. Στο πρόγραμμα που προβλέπει την παράδοση 260 οχημάτων εντάσσεται και το ερπυστριοφόρο KAPLAN-ATV και το τροχοφόρο PARS 4×4.

Η προκήρυξη εκδόθηκε στις 27 Ιουνίου 2016 και το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2016. Η FNSS κινούμενη ταχύτατα κατασκεύασε ήδη και το πρώτο πρωτότυπο του KAPLAN και παρουσίασε τον Remote Controlled Anti-Tank Turret (RCAT) που αποτελεί την καρδιά του συστήματος και όλα αυτά σε διάστημα λίγων μηνών.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι