New York Times: Οι σχέσεις του υιού Μπάιντεν με ουκρανική εταιρεία

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ - Όλα τα βλέμματα καρφωμένα στον Μπάιντεν,

Ο Χάντερ Μπάιντεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ιταλία το 2016, όταν ο πατέρας του, Τζο Μπάιντεν, ήταν αντιπρόεδρος, προκειμένου να προωθήσει ουκρανική εταιρεία γεωθερμικών έργων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times. Ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας αυτής -της Burisma.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, έγραψε τουλάχιστον μία επιστολή με παραλήπτη τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρώμη, εκ μέρους της ενεργειακής εταιρείας.

Ο δικηγόρος του Χάντερ Μπάιντεν υποστήριξε ότι ο γιος του τότε αντιπροέδρου ζήτησε από τον πρεσβευτή Τζον Φίλιπς απλώς να τον συστήσει στον πρόεδρο της περιφέρειας της Τοσκάνης, όπου η εταιρεία διεκδικούσε να αναλάβει εργολαβίες.

«Δεν έγινε καμία συνάντηση, κανένα έργο δεν υλοποιήθηκε, ζητήθηκε μόνο μια σύσταση στην Ιταλία. Εκατοντάδες επιχειρήσεις ζητούν κάθε χρόνο συστάσεις από τους πρεσβευτές της χώρας τους», είπε ο δικηγόρος του Χάντερ Μπάιντεν.

Είναι ασαφές αν η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιταλία έκανε κάποιες ενέργειες για χάρη της Burisma και του υιού Μπάιντεν.

Ο Χάντερ Μπάιντεν δεν διώκεται για παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας όσον αφορά την άσκηση παρασκηνιακών πιέσεων υπέρ ξένων εταιρειών. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο γιος του και άλλα μέλη της οικογένειας υπέπεσαν σε οικονομικές παραβάσεις, κάτι που ο Λευκός Οίκος διαψεύδει.

Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε πει πρόσφατα ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν γνώριζε τις ενέργειες του γιου του εκείνη την εποχή.  Η ουκρανική εταιρεία Burisma επίσης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα του Reuters.

Ο τότε πρεσβευτής στη Ρώμη, είπε στην εφημερίδα ότι λάμβανε πολλές επιστολές και δεν θυμόταν κάποια με αποστολέα τον Χάντερ Μπάιντεν. Ο τότε πρόεδρος της Τοσκάνης, Ενρίκο Ρόσι, είπε ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Χάντερ Μπάιντεν και δεν θυμάται να επικοινώνησε μαζί του η αμερικανική πρεσβεία για να προωθήσει κάποιο έργο της Burisma.

Σε άλλη ποινική εκκρεμότητά του, ο Χάντερ Μπάιντεν έχει δηλώσει ένοχος για το αδίκημα της φοροδιαφυγής και πρόκειται να δικαστεί στις 5 Σεπτεμβρίου. Στις 13 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί η ποινή του για μια τρίτη υπόθεση, που αφορά σε ψευδή δήλωσή που έκανε. Συγκεκριμένα, για να αγοράσει όπλο έπρεπε να δηλώσει ότι δεν έκανε χρήση ναρκωτικών. Ομως ο Μπάιντεν ήταν παλαιότερα χρήστης ναρκωτικών. Επ΄αυτού ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε αποτοξινωθεί και ότι την εποχή που έκανε τη δήλωση και αγόρασε όπλο, δεν έκανε χρήση ναρκωτικών, οπότε η δήλωση δεν είναι κατά τη γνώμη του αναληθής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι