ΝΙΚΗ: Η Αλβανία απέχει από τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων
17/05/2026
Συμπληρώνονται 112 χρόνια από το Πρωτόκολλο της Κερκύρας και ο Ελληνισμός της Βόρειας Ηπείρου συνεχίζει να μάχεται, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την Ελλάδα, για την προστασία των περιουσιών, τη γλώσσα και την πατρογονική γη», αναφέρει σε ανακοινωσή του το κόμμα ΝΙΚΗ.
«Με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, που υπογράφτηκε στις 17 Μαΐου 1914, μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και του προέδρου της “Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου” Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου, αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου μαζί με μια σειρά δικαιωμάτων για τον τοπικό πληθυσμό. Σήμερα, παρά τις δεσμεύσεις της Αλβανίας για διεθνή αναγνώριση της αυτονομίας και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, οι Βορειοηπειρώτες βλέπουν τις περιουσίες τους να καταπατούνται αυθαίρετα, αντιμετωπίζουν ασφυκτικές πιέσεις και πολιτικές διώξεις», αναφερει η ανακοίνωση, στην οποία προστίθενται τα εξής:
«Οι συνεχείς προκλήσεις, οι ανιστόρητες αναφορές και η ανθελληνική πολιτική του Έντι Ράμα και της κυβέρνησής του αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της ηγεσίας της γείτονος που απέχει από τις ευρωπαϊκές αρχές και τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων. Η ΝΙΚΗ ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση να πάψει επιτέλους να υποδαυλίζει με την υποχωρητικότητα της τις αλβανικές βλέψεις, κωφεύοντας στις εκκλήσεις των ομογενών και μη, ξεκαθαρίζοντας στον προκλητικό Ράμα ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών αποτελεί διεθνή υποχρέωση αλλά και μονόδρομο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».





