Ο Ακάρ δηλώνει ότι οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για F-16 πάνε καλά

Ο Ακάρ δηλώνει ότι οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για F-16 πάνε καλά,

Επιμένει η Άγκυρα ότι η διαδικασία αγοράς F-16 από τις ΗΠΑ δεν διαταράσσεται, παρά την νομοθέτηση αυστηρών όρων από την αμερικανική Βουλή. Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είπε ότι η διαδικασία για την συμφωνία αγοράς νέων αεροσκαφών και αναβάθμισης των παλιών συνεχίζεται κανονικά.

Ο Ακάρ, αναφερόμενος στην σχετική νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή των ΗΠΑ επιτέθηκε στην Ελλάδα λέγοντας έχει δώσει στο θέμα «διαστάσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν με τους κανόνες των διεθνών σχέσεων» και ότι «προσπαθεί να επηρεάσει την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Τουρκίας και ΗΠΑ για την παροχή και τον εκσυγχρονισμό των F-16 όσο γίνεται περισσότερο με διάφορες πρωτοβουλίες».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ο Ακάρ υπογράμμισε ότι τα αιτήματα της Τουρκίας είναι σύμφωνα με τόσο τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ όσο και με τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ: «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στις συνομιλίες και οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ μίλησαν για την επιτυχία της Τουρκίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης, αλλά και για τον σημαντικό της ρόλο. Πώς να εξηγήσει κανείς αυτήν την κατάσταση; Ένας εκπρόσωπος, μια ομάδα ξεφύτρωσε και άρχισε να ανακατεύει με χειρισμούς και παραπληροφόρηση. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην πέσουν σε αυτήν την παγίδα».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με λογικές παραμέτρους σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών. Η διαδικασία συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας σε στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η ελπίδα μας είναι ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και θα προκύψουν λογικές λύσεις».

Την περασμένη Πέμπτη ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία, βάσει της οποίας απαγορεύεται η πώληση F-16, αλλά και ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμισή των ήδη διαθέσιμων της Τουρκίας, εκτός και αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστοποιήσει πως υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα. Η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές Φρανκ Παλόν και Κρις Πάπας εγκρίθηκε με 244 ψήφους υπέρ έναντι 179 κατά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι