Ο Ερντογάν θυμάται την Συνθήκη της Λωζάνης όποτε τον συμφέρει

Το μισό Αιγαίο δεσμεύει ο Ερντογάν – Ορέγεται και τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα του για την 98η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης,  ανάφερε ότι η  χώρα του δεν θα υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς, εγκωμίασε τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους  Μουσταφά Κεμάλ και επισήμανε ότι  η Τουρκία έχει επιτύχει σε διάφορους τομείς, από τη Συρία έως τη Λιβύη, από την ανατολική Μεσόγειο έως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μάλλον, δεν παίζει κάνενα ρόλο, το ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει επικρίνει τη Συνθήκη αρκετές φορές για να προωθήσει τις νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες.

Δήλωσε ότι  «είναι η 98η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η οποία είναι ένα από τα ιδρυτικά έγγραφα της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ο αγώνας για την ανεξαρτησία του ηρωικού μας έθνους, στέφθηκε με επιτυχία παρά τις αδυναμίες, τις προδοσίες και τις δυσκολίες κι επιβεβαιώθηκε στη διεθνή σκηνή με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης. Η Τουρκία προχωρά με μεγάλη σταθερότητα εδώ και 98 χρόνια στο δρόμο που χάραξε, προκειμένου να χτίσει το λαμπρό της μέλλον με θάρρος και έμπνευση που αντλεί από την ιστορία της. Συνεχίζουμε να αποτρέπουμε τις προσπάθειες προδοσίας της ενότητας, της ακεραιότητας, της ειρήνης και της ευημερίας του έθνους μας».

Δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να εισέλθουμε στο 2023, οπότε και θα γιορτάσουμε την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας, ως μια ακόμη πιο ισχυρή, πιο ανεξάρτητη και πιο ευημερούσα χώρα οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά.Οι κρίσιμες νίκες που έχουμε επιτύχει σε διάφορους τομείς, από τη Συρία έως τη Λιβύη, από την ανατολική Μεσόγειο έως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι η σαφέστερη απόδειξη της βούλησής μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας»

»Η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις απειλές, τον εκφοβισμό και τον εκβιασμό ορισμένων κύκλων σε οποιονδήποτε αγώνα διεξάγει. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Με αυτές τις σκέψεις, κατά την 98η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζζάνης, τιμούμε τον εορτασμό του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Μουσταφά Κεμάλ και των συντρόφων του. Εύχομαι το έλεος του Θεού στους ήρωές μας και υγεία και ευεξία σε όλους τους βετεράνους μας».

Προηγουμένως  ο Ερντογάν είχε αναφερθεί και στην Αγία Σοφία καθώς χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί και διαβάστηκε η πρώτη προσευχή από ιμάμη. Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε την Αγιά Σοφιά «σύμβολο της αναβίωσης του πολιτισμού μας». Αναλυτικά ανέφερε: «Ελπίζω αυτές οι φωνές του καλέσματος της προσευχής, των salawats (χαιρετισμοί στον Μωάμεθ) και του Κορανίου δεν θα χαθούν από τους θόλους αυτού του μεγάλου ναού».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι