VIDEO

Ο Ισημερινός ζητάει και τα ρέστα από το Μεξικό! – Παρέμβαση η χορήγηση ασύλου!

Ο Ισημερινός ζητάει και τα ρέστα από το Μεξικό! – Παρέμβαση η χορήγηση ασύλου!

Ο Ισημερινός, που έχει πλέον στρατοκρατική κυβέρνηση επί της ουσίας, μετά τη δολοφονία υποψηφίου για την προεδρία τον περασμένο Αύγουστο, ενώ προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις προ μηνός, όταν εισέβαλε στην πρεσβεία του Μεξικού, σήμερα έγινε γνωστό ότι προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο. Κατηγορεί το Μεξικό ότι παραβίασε «διεθνείς υποχρεώσεις του» επειδή χορήγησε άσυλο στον πρώην αντιπρόεδρο του Ισημερινού, στον κεντροαριστερό Χόρχε Γκλας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χόρχε Γκλας, που φέρεται αναμεμιγμένος από τη νέα κυβέρνηση του Ισημερινού σε σκάνδαλο διαφθοράς, είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο από τον περασμένο Δεκέμβρη ζητώντας άσυλο. Μόλις ανακοινώθηκε ότι θα του δοθεί άσυλο στις 5 Απριλίου, ο στρατός του Ισημερινού εισέβαλε στην πρεσβεία και τώρα ο Γκλας κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και μια διπλωματική κρίση μεταξύ Κίτο και Μεξικού. Το Μεξικό ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να αποβάλει τον Ισημερινό και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα, καταγγέλλοντας την καταπάτηση της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 που διέπει τις διπλωματικές σχέσεις και κατοχυρώνει το απαραβίαστο των χώρων των διπλωματικών αποστολών, θεωρουμένων ξένο έδαδος. Τώρα ο Ισημερινός ζητεί από το ίδιο δικαστήριο να κρίνει ότι η χορήγηση ασύλου από το Μεξικό στον πρώην αντιπρόεδρο του Ισημερινού, συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Το Διεθνές Δικαστήριο θα ακούσει τα επιχειρήματα των δύο χωρών στο πλαίσιο της προσφυγής που κατέθεσε το Μεξικό.

/

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι