STYLING

Τι είναι η άνυδρη περιποίηση;

Τι είναι η άνυδρη περιποίηση;
Close up of a young woman applying moisturizer to her face. Asian woman looking happy while following skincare regime.

Με μοντέρνα νέα συστατικά που κάνουν τον γύρο του κόσμου κάθε λίγους μήνες, η περιποίηση μαλλιών, δέρματος και σώματος μπορεί συχνά να μοιάζει σαν να έχει τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει μια αυξανόμενη όρεξη για «άνυδρη» ομορφιά: Μία νέα τάση σχετικά με τα προϊόντα που εξοικονομούν ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά του πλανήτη μας. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τάση για άνυδρη ομορφιά, δηλαδή για προϊόντα χωρίς νερό.

Η άνυδρη ομορφιά , δηλαδή η ομορφιά χωρίς νερό σημαίνει «βασικά προϊόντα χωρίς νερό», εξηγούν οι ειδικοί. Αυτό μερικές φορές «εκτείνεται ώστε να συμπεριλάβει και μηδενική χρήση νερού σε όλη τη διαδικασία παραγωγής». Απλώς σκεφτείτε το τεράστιο ενδιαφέρον για τις μπάρες σαμπουάν – όχι μόνο μειώνουν τις βλαβερές για το περιβάλλον πλαστικές συσκευασίες, αλλά καθώς είναι σε στερεά μορφή, δεν χρησιμοποιούν νερό. Άλλες άνυδρες μορφές περιλαμβάνουν μπάρες, βάλσαμα και προϊόντα σε μορφές σκόνης ή πούδρας.

Μόνο το 3% του νερού της Γης είναι φρέσκο και κατάλληλο για πόσιμο, συμπεριλαμβανομένης της παρασκευής προϊόντων ομορφιάς, – και η ομορφιά καταναλώνει πάρα πολύ, επομένως η εξοικονόμηση νερού σε αυτόν τον κλάδο θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Γιατί πρέπει να νοιαζόμαστε για το νερό;

Είναι σαφές ότι οδεύουμε προς μια κρίση νερού – και ορισμένες περιοχές του κόσμου είναι ήδη εκεί. Σύμφωνα με έρευνα του 2019 της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει επίσης τα πράγματα. Μια έκθεση του 2020 από τον ΟΗΕ ανέφερε: «Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα, την ποιότητα και την ποσότητα του νερού για βασικές ανθρώπινες ανάγκες, απειλώντας την αποτελεσματική απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νερό και την αποχέτευση δυνητικά για δισεκατομμύρια ανθρώπους».

Είναι σαφές ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο χρήσης τού νερού – και αυτό επεκτείνεται και στα νεσεσέρ μας. Απλώς ρίξτε μια ματιά σε οποιαδήποτε από τις ενυδατικές σας κρέμες, τα καθαριστικά προσώπου ή τα υγρά σαμπουάν σας και θα δείτε ότι το «aqua» είναι το νούμερο ένα συστατικό.

Αλλά δεν είναι ότι το νερό μεταμορφώνει πραγματικά τη ρουτίνα ομορφιάς ή περιποίησης των μαλλιών σας – «το νερό χρησιμοποιείται ως μεταφορέας άλλων ενεργών συστατικών ή για τη συνοχή του προϊόντος», εξηγούν οι ειδικοί, «και μπορεί ακόμη και να φέρει τα δικά του προβλήματα». Το νερό αναπαράγει εύκολα βακτήρια, απαιτώντας συντηρητικά, μερικά από τα οποία είναι γνωστά καρκινογόνα και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος.

Μπορούν τα προϊόντα ομορφιάς να είναι χωρίς νερό;

Με μια λέξη: «Ναι», λένε οι ειδικοί. «Υπάρχουν και άλλες επιλογές – βοτανικά, έλαια ή ακόμα και άλλα είδη νερού, για παράδειγμα τα θαλάσσια φύκια είναι μια πιθανή αντικατάσταση. Είναι εξαιρετικά ενυδατικό για το δέρμα και ως εκ θαύματος δεν απαιτεί νερό για την ανάπτυξη ή την παραγωγή του».

Και μετά υπάρχει η δυνατότητα χρήσης άλλων τύπων νερού, «που παράγονται ως υποπροϊόν κατά την παραγωγή κάτι άλλου». Το νερό φρούτων που εξάγεται απευθείας από ολόκληρο το φρούτο μπορεί να είναι εκπληκτικά θρεπτικό για το δέρμα.

Ή το ανθόνερο, που ονομάζεται επίσης υδροζόλ, παράγεται κατά τη διαδικασία απόσταξης αιθέριων ελαίων και σίγουρα θα προσφέρει ένα πιο αραιό προφίλ επιδράσεων – κάτι καλό, καθώς τα αιθέρια έλαια στην πιο καθαρή τους μορφή μπορεί να είναι επιθετικά για το δέρμα.

Ποια είναι τα προσωπικά και περιβαλλοντικά οφέλη της άνυδρης ομορφιάς;

Τα οφέλη για το δέρμα περιλαμβάνουν καλύτερα αποτελέσματα, πιο ασφαλή προϊόντα και καλύτερη ενυδάτωση. Επίσης ότι αυτά τα προϊόντα περιέχουν περισσότερα δραστικά συστατικά, επομένως μπορούν να απορροφηθούν καλύτερα, λόγω της περιεκτικότητας σε λιπίδια του δέρματος.

Η κορυφαία συμβουλή είναι: «Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ενεργά συστατικά που έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν το δέρμα σε κυτταρικό επίπεδο μέσω αυστηρών μελετών».

Απλώς πάρτε βιταμίνη C – ένα ενεργό συστατικό που λέγεται ότι προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Είναι ασταθές σε υδάτινα διαλύματα, επομένως είναι πολύ πιο κατάλληλο για ένα προϊόν χωρίς νερό. Ορισμένα έλαια, από την άλλη μεριά, θα σφραγίσουν και θα κλειδώσουν την υγρασία, εκεί όπου το νερό μπορεί πραγματικά να στεγνώσει στο δέρμα.

Εάν τα προσωπικά οφέλη δεν σας έπεισαν, σκεφτείτε πώς θα μπορούσε να κάνει τη ρουτίνα ομορφιάς σας πιο φιλική προς το περιβάλλον. Τα προϊόντα χωρίς νερό είναι μικρότερα και ελαφρύτερα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτό διευκολύνει τη μεταφορά, μειώνει τις εκπομπές άνθρακα και μειώνει τις συσκευασίες, τα συντηρητικά και τα απόβλητα.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε;

Σίγουρα, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η αλλαγή της ρουτίνας μας μπορεί να είναι ακριβή (νέα προϊόντα που χρησιμοποιούν νέες μεθόδους σημαίνει χρήματα). Αλλά μπορούμε να υιοθετήσουμε αργές αλλαγές που μπορούν να επιτρέψουν στο δέρμα μας χρόνο να εγκλιματιστεί, ενώ παρακολουθείτε τους καρπούς του κόπου σας.

Αξίζει επίσης να γνωρίζουμε ότι τα έλαια μπορούν να μυρίζουν “ταγγίλα” με την πάροδο του χρόνου, η οποία αποτρέπεται εύκολα με την προσθήκη ενός αντιοξειδωτικού με τη μορφή ελαίου βιταμίνης Ε, το οποίο τυγχάνει να είναι μία από τις ζωτικής σημασίας βιταμίνες για καθημερινή χρήση.

Εάν επιλέξετε ένα λάδι αντί για ένα προϊόν με βάση το νερό, βεβαιωθείτε ότι είναι μη φαγεσωρογόνο (δεν προκαλεί ακμή) – «ή αλλιώς μπορεί να καταλήξετε με φραγμένους πόρους και σπυράκια.

Έτοιμες να ξεκινήσετε μια ρουτίνα περιποίησης χωρίς νερό;

Ακολουθούν απλοί τρόποι για να το πετύχετε:

Εβδομαδιαία ρουτίνα

Για την εβδομαδιαία ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας χωρίς νερό, χρησιμοποιήστε μια μάσκα προσώπου με πηλό σε σκόνη για να αντιμετωπίσετε την ερυθρότητα και τα σπυράκια.

Οι μάσκες προσώπου σε σκόνη κερδίζουν δημοτικότητα για διάφορους λόγους.

  • Διαρκούν περισσότερο από τις υγρές μάσκες και επειδή τα συστατικά δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χωρίς συντηρητικά.
  • Προσαρμόζονται επίσης στις ανάγκες του δέρματός σας, που σημαίνει ότι μπορείτε να προσαρμόσετε την ισχύ στις ανάγκες σας.
  • Το καλύτερο από όλα, τα προϊόντα πούδρας είναι φιλικά προς το ταξίδι!

Καθημερινή ρουτίνα

Η καθημερινή σας ρουτίνα καθαρισμού ξεκινά με το καθαριστικό ενζυμικό καθαριστικό σε μορφή σκόνης για να απαλλαγείτε από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να επιτύχετε λαμπερό, καλά ενυδατωμένο δέρμα. Εάν προτιμάτε ένα καθαριστικό με βάση το λάδι, το καθαριστικό προσώπου + λάδι σώματος σας βοηθά να καθαρίσετε τις ενοχλητικές ατέλειες.

Διπλός καθαρισμός; Ξεκινήστε με το καθαριστικό μας με βάση το λάδι και ολοκληρώστε με το καθαριστικό σε σκόνη.

Για τα μάτια

Αντιμετωπίστε τα μαύρα στίγματα, τα πρησμένα μάτια σας και ενυδατώστε το ξηρό δέρμα σας με ένα λάδι επανόρθωσης κάτω από τα μάτια που φωτίζει το βλέμμα.

Συμπέρασμα

Η περιποίηση χωρίς νερό ήρθε για να μείνει. Και τα πλεονεκτήματα περιποίησης χωρίς νερό που αναφέρονται παραπάνω είναι απόδειξη. Είμαστε όλες υπέρ της βιώσιμης και καθαρής περιποίησης του δέρματος και η περιποίηση χωρίς νερό βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα προϊόντα ομορφιάς χωρίς νερό είναι εμποτισμένα με εξαιρετικά ισχυρά συστατικά για τα καλύτερα αποτελέσματα στη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι