Ο Ιταλός υφυπουργός Πολιτισμού με τον κλεμμένο πίνακα: Μα έκλεψαν το αντίγραφο, εγώ είχα πάντα το πρωτότυπο

Ο Ιταλός υφυπουργός Πολιτισμού με τον κλεμμένο πίνακα: Μα έκλεψαν το αντίγραφο, εγώ είχα πάντα το πρωτότυπο

Ο υφυπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, τεχνοκριτικός στο επάγγελμα, κατηγορείται ότι είχε στο σπίτι του κλεμμένο πίνακα, ενώ αυτός διατείνεται ότι είχε πάντα το πρωτότυπο και ότι αυτός που κλάπηκε προ δεκαετίας ήταν αντίγραφο

Οι καραμπινιέροι προχώρησαν σε κατάσχεση πίνακα σήμερα από την κατοικία του Ιταλού υφυπουργού Πολιτισμού Βιτόριο Σγκάρμπι, με την κατηγορία ότι το έργο «Η σύλληψη του Αγίου Πέτρου», ήταν κλεμμένο.

Πρόκειται για έργο του δεκάτου εβδόμου αιώνα, που αποδίδεται στον ζωγράφο Ρουτίλιο Μανέτι. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πίνακας είχε κλαπεί πριν από έντεκα χρόνια από το κάστρο του Μπουριάσκο, έξω από το Τορίνο, και στη συνέχεια εντοπίσθηκε σε έκθεση στην Λούκα της Τοσκάνης το 2021. Στην έκθεση παρουσιάσθηκε ως έργο τέχνης που ανήκει στον Ιταλό υφυπουργό. Ο τελευταίος δίνει την εξής παράδοξη ερμηνεία

«Ο πίνακας στο σπίτι μου είναι αυθεντικός και αυτός που είχε κλαπεί πριν από 11 χρόνια από το κάστρο ήταν αντίγραφο και όχι το πρωτότυπο. Το πρωτότυπο ήταν πάντα δικό μου. Το βρήκα συγκεκριμένα ανακαινίζοντας μια εγκαταλελειμμένη βίλα που αγόρασε η μητέρα μου το 2000». Η γυναίκα στην οποία όμως ανήκε ο κλεμμένος πίνακας υποστηρίζει ότι ένα μήνα προτού κλαπεί, είχε έρθει ενδιαφερόμενος να τον αγοράσει ένας φίλος του υφυπουργού.

Η κάτοχος του κλεμμένου πίνακα πάντως ξέρει ότι ειχε δοθεί ο πίνακας και για αποκατάσταση και υπάρχει και σχετική κατάθεση ενός ειδικού, που λέει ότι αυτός τον αποκατέστησε επειδή κατά την κλοπή είχε υποστεί αλλοιώσεις. Είπε επίσης ότι προσέθεσε ένα φανάρι για να μην είναι αναγνωρίσιμος ο πίνακας. Ο υφυπουργός υποστηρίζει ότι ο ζωγράφος έβαζε συχνά φανάρια σε διάφορα σημεία και ότι αυτός που καταθέτει τα περί αποκατάστασης είναι ψευδομάρτυρας που του χρωστάει λεφτά και θέλει να τον εκδικηθεί.

Ο πολιτικός επιμένει ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο και απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησής του. Η σημερινή κατάσχεση πραγματοποιήθηκε μετά από εντολή της εισαγγελίας της πόλης Ματσεράτα, της κεντρικής Ιταλίας.

Ο Βιτόριο Σγκάρμπι, χάρη και στη συμμετοχή του σε γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές, είναι από τους πιο προβεβλημένους Ιταλούς τεχνοκριτικούς και ήταν στενός φίλος του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού και μεγιστάνα Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι