Ο Βούτσιτς προαναγγέλλει ανησυχητικό διάγγελμα – Προετοιμάζει το σερβικό λαό

Ο Βούτσιτς προαναγγέλλει ανησυχητικό διάγγελμα – Προετοιμάζει το σερβικό λαό

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες ότι τους περιμένουν ως χώρα δύσκολες ημέρες, ότι παίρνει πολύ άσχημα νέα τις τελευταίες 48 ώρες και ότι  σύντομα θα ενημερώσει το έθνος για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν. Κάποια Μέσα αναρωτιόνται αν προετοιμάζει το λαό για πόλεμο, όμως είναι άγνωστο αν πραγματικά είναι αποφασισμένος για πόλεμο ή αν θέλει απλά να δείξει στους Δυτικούς ότι είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

«Δύσκολες ημέρες είναι μπροστά στη Σερβία. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι εύκολο να πούμε τι είδους ειδήσεις έχουμε λάβει τις τελευταίες 48 ώρες, όμως απειλούν άμεσα τα ζωτικά μας εθνικά συμφέροντα, τόσο της Σερβίας όσο και της Σερβικής Δημοκρατίας. Τις επόμενες ημέρες, θα ενημερώσω τον λαό της Σερβίας για όλες τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Θα είναι δύσκολο, τόσο δύσκολο όσο ποτέ. Θα πολεμήσουμε. Η Σερβία θα νικήσει», έγραψε ο Βούτσιτς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. (σ.σ. η Σερβική Δημοκρατία είναι η περιοχή που κατοικείτο από Σέρβους στην τριεθνική Βοσνία και Ερζεγοβίνη).

Είναι πιθανό το θέμα να είναι και πάλι το Κοσσυφοπέδιο που θέλει να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά πιθανόν και να αφορά τις τάσεις στην Βοσνία και Ετζεγοβίνη για ένταξη στην ΕΕ. Οι περισσότεροι θεωρούν πιθανότερο το πρώτο, καθώς η Σερβία αντιδρά στην αίτηση του Κοσσυφοπεδίου. Χθες εξάλλου ο Βούτσιτς δήλωσε εκνευρισμένος ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης των θυμάτων των επιθέσεων του ΝΑΤΟ στη Σερβία το 1999.

Ο Βούτσιτς επεσήμανε ότι η Πρίστινα (Κόσοβο) έγινε δεκτή ως συνδεδεμένο μέλος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το Βελιγράδι δεν θα ενταχθεί ποτέ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Δεν θα ενταχθούμε ποτέ στο ΝΑΤΟ και θα υπερασπιστούμε και θα προστατεύσουμε τη στρατιωτική μας ουδετερότητα. Και όταν τους δεχτείτε (το Κοσσυφοπέδιο) στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα έχουμε απάντηση και γι’ αυτό. Τους δώσατε τα πάντα και σε τιμωρήσατε τη Σερβία. Δεν μπορούν να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα να ζούμε για τη χώρα μας και να αγαπάμε την ελευθερία μας πάνω από όλα», είπε.

Ο Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία δεν θα δεχτεί ποτέ τον διαχωρισμό της επαρχίας Κοσσυφοπεδίου-Μετοχίων από το έδαφός της. Διαβεβαίωσε ότι η Σερβία θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα για να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και ξέρει πώς να προστατεύεται και να υπερασπίζεται τον εαυτό της. Στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Prva,o πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε επίσης  ότι υπάρχει πιθανότητα η Σερβία να αποχωρήσει από μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, αν ενταχθεί σε αυτό το Κοσσυφοπέδιο, και η ένταξή του στον οργανισμό σημαίνει την de facto αποχώρηση  της Σερβίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 και αναγνωρίσθηκε με προθυμία από πολλά κράτη. Υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 12 Μαΐου 2022, μετά τη διαγραφή της Ρωσίας από το Συμβούλιο. Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου 2023 ότι ενέκρινε το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη και ότι ετοιμάζεται γνωμοδότηση.

Το τελευταίο δίμηνο το Κόσσοβο κάνει κάποιες κινήσεις που η Σερβία καταγγέλλει ως απαράδεκτες καιο που ακόμα και οι Δυτικοί θέλησαν να αναστείλουν, όμως οι Κοσοβάροι προχώρησαν. Η μία είναι η απαγόρευση της χρήσης του δηναρίου της Σερβίας στις συναλλαγές και οι άλλη αφορά στις σερβικές πινακίδες, που δεν τις δέχονται στο Κόσσοβο και απαιτούν να αλλάξουν.

Ειδικά η απόφαση για το δηνάριο προκάλεσε πολύ έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλοί Σέρβοι που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο πληρώνονται σε δηνάρια ως δημόσιοι υπάλληλοι ή ως εργαζόμενοι σε σερβικές εταιρείες. Το Κόσσοβο αναγνωρίσθηκε αμέσως ως ανεξάρτητο κράτος από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία και την Τουρκία, ενώ η Σερβία, η Ρωσία και η Κίνα δεν το αναγνωρίζουν. Ούτε η Ελλάδα και η Κύπρος το αναγνωρίζουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι