Ο Ζελένσκι απορρίπτει την πρόταση του Πάπα για συνομιλίες με την Μόσχα – Τί συζήτησε με τον Μακρόν

Ο Ζελένσκι απορρίπτει την πρόταση του Πάπα για συνομιλίες με την Μόσχα – Τί συζήτησε με τον Μακρόν

Τί είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε σήμερα την έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για συνομιλίες με τη Ρωσία χαρακτηρίζοντας την έκκληση του ποντίφικα μια εξ’ αποστάσεως «εικονική μεσολάβηση».

Ο Ουκρανόςδεν αναφέρθηκε ευθέως στον πάπα ή στα χθεσινά του σχόλια, αλλά είπε ότι οι ιδέες του ποντίφικα δεν έχουν καμία σχέση με τις προσπάθειες θρησκευτικών προσωπικοτήτων στην Ουκρανία να βοηθήσουν τη χώρα. «Μας στηρίζουν με προσευχές, με συζητήσεις και με πράξεις. Αυτό είναι πραγματικά μια εκκλησία για τους ανθρώπους», είπε ο Ζελένσκι. «Όχι 2.500 χιλιόμετρα μακριά, κάπου, μια εικονική μεσολάβηση μεταξύ κάποιου που θέλει να ζήσει και κάποιου που θέλει να σε καταστρέψει», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS και προβλήθηκε χθες, ο πάπας Φραγκίσκος, ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε να μην «ντραπεί να διαπραγματευτεί προτού η κατάσταση επιδεινωθεί». «Πιστεύω πως οι πιο ισχυροί είναι εκείνοι που βλέπουν την κατάσταση, σκέφτονται τους ανθρώπους και έχουν το θάρρος να υψώσουν τη λευκή σημαία και να διαπραγματευτούν», επισήμανε.

Νωρίτερα σήμερα το Κίεβο, δια στόματος του Ουκρανού ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα απάντησε με δριμύτητα στον προκαθήμενο της ρωμαϊοκαθολικής εκκλησίας και δεσμεύτηκε ότι η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί «ποτέ» μπροστά στη Ρωσία. «Η σημαία μας είναι κίτρινη και μπλε. Για αυτήν τη σημαία ζούμε, πεθαίνουμε και θριαμβεύουμε. Δεν θα υψώσουμε ποτέ άλλες σημαίες», είπε ο Κουλέμπα.

Η συνομιλία με τον Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες Κυριακή με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες ώστε να αυξηθεί η ικανότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να πλήττουν εχθρικούς στόχους «σε βάθος», ενώ εκ παραλλήλου υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, διεθνείς διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της συμμαχίας «πυροβολικό για την Ουκρανία».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ελιζέ, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα καθώς και την πορεία υλοποίησης των προτεραιοτήτων που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την 26η Φεβρουαρίου στο Παρίσι. Συμφώνησαν να είναι σε επαφή ενόψει και της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Ουκρανία η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός εβδομάδων.

Πηγή: ΑΠΕ:ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι