Οι Αζέροι γκρέμισαν το Κοινοβούλιο των Αρμενίων στην Στεπανακέρτ

Οι Αζέροι γκρέμισαν το Κοινοβούλιο των Αρμενίων στην Στεπανακέρτ

Η δημόσια τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσε πλάνα στα οποία εκσκαφείς γκρεμίζουν το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν το αρμενικό κοινοβούλιο του Αρτσάχ (όπως αποκαλούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ οι Αρμένιοι). Όπως καταγγέλλουν, μετά την κατάληψη του αρμενικού θύλακα και την εκδίωξη των Αρμενίων, οι Αζέροι αφαιρούν σταυρούς από εκκλησίες και καταστρέφουν όλα τα πολιτισμικά στοιχεία και μνημεία που “θυμίζουν Αρμενία”.

Η κατεδάφιση σε ζωντανή μετάδοση, με τις γιγαντιαίες μεταλλικές δαγκάνες να σκίζουν τους τοίχους του ερειπωμένου κτιρίου, υπογραμμίζει το γεγονός ότι το Μπακού ανέκτησε τον έλεγχο του θύλακα. Περισσότεροι από 100.000 Αρμένιοι κάτοικοι έγιναν πρόσφυγες εγκαταλείποντας τα πατρώα τους.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είχε ανεξαρτοποιηθεί ντε φάκτο από το Αζερμπάϊτζάν μετά τον πόλεμο που ξέσπασε όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Έκτοτε θεωρείτο αρμενικό έδαφος με δική του κυβέρνηση, αλλά δεν είχε διεθνή αναγνώριση. Τριάντα χρόνια αργότερα, οι Αζέροι το κατέλαβαν με την συνδρομή τουρκικών drone Μπαίρακτάρ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσαν ότι το κτίριο του κοινοβουλίου, μαζί με ένα γειτονικό κτίσμα που στέγαζε την ένωση των Αρμένιων βετεράνων πολέμου, κατεδαφίστηκαν επειδή «είχαν χτιστεί παρανόμως».

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση, κάτι που αρνούνται οι Αζέροι, υποστηρίζοντας ότι οι Αρμένιοι κάτοικοι του θύλακα είναι ευπρόσδεκτοι και μπορούν να παραμείνουν στην περιοχή. Από την πλευρά τους, οι Αρμένιοι συνεχίζουν να εκκενώνουν στην ουσία τον θύλακα που είχαν, διότι δεν αισθάνονται ασφάλεια στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ οργάνωσε και στρατιωτική παρέλαση τον περασμένο Νοέμβριο στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του Καραμπάχ ή Αρτσάχ, την Στεπανακέρτ, κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου. Θεάθηκε να ποδοπατά μια σημαία των Αρμένιων αυτονομιστών.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι