Οι έξι κόκκινες περιοχές, τα νέα μέτρα, σχολεία και click ayay

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην «κόκκινη» Αττική από αύριο το πρωί συγκεκριμενοποίησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στην Αττική, αλλά και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, με την Αττική να διαφοροποιείται ως προς το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική θα εξακολουθήσει να είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, έως τις 5 το πρωί.

Όσο αφορά στα σχολεία, από Δευτέρα θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις «κόκκινες» περιοχές στις οποίες περιλαμβάνεται και η Αττική, όπου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια.

Οι έξι “κόκκινες” περιοχές και τα SMS για ραντεβού

Οι έξι περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένη κατάσταση είναι η Βοιωτία, η Δυτική Αττική, η Εύβοια, η Θήρα, η Λέσβος και η Χαλκιδική. Άλλες δέκα περιοχές, και συγκεκριμένα όλοι οι τομείς της Αθήνας αλλά και η Ανατολική Αττική, η Αιτωλοακαρνανία, η Αρκαδία, η Ζάκυνθος, η Μαγνησία και το Ρέθυμνο βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης.

Όσον αφορά στα καταστήματα, στην Αττική επανέρχεται το click away, με εξαίρεση ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία, τα οποία θα λειτουργούν με ραντεβού. (Μπορεί κάποιος και να τηλεφωνεί και να ορίζεται ραντεβού με SMS αν δεν κλείσει διαδικτυακά το ραντεβού του) Ανοιχτά θα παραμείνουν επίσης τα κομμωτήρια με ραντεβού, ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ για όλες τις περιοχές, εκτός από τις «κόκκινες».

Πώς θα λειτουργήσει η αγορά

Στις λεγόμενες «κίτρινες περιοχές» οι αγορά θα λειτουργήσει όπως λειτουργεί και σήμερα. Επιπλέον θα ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Στις «κόκκινες περιοχές», όπως πλέον η Αττική, το σύνολο της αγοράς θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του click away. Εξαίρεση τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που θα λειτουργήσουν με click inside, δηλαδή με ραντεβού και παραλαβή εντός του καταστήματος. Κομμωτήρια, καταστήματα μανικιούρ-πεντικιούρ και ΚΤΕΟ θα λειτουργούν επίσης με ραντεβού.

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε τις εικόνες συνωστισμού στους δρόμους». Ο μόνος τρόπος για να λειτουργεί η αγορά είναι με υγειονομική ασφάλεια, πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν τα καταφέρουμε θα υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα και «άρα χρειαζόμαστε την απόλυτη συνεργασία των πολιτών».

«Τα σημερινά μέτρα είναι υπό τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, οι αποφάσεις θα επαναξιολογούνται» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας ότι «κύριο μέλημα είναι να μην υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας, πίεση στο σύστημα υγείας και να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς για τις “πορτοκαλί” και “κόκκινες”

«Επανερχόμαστε στο χάρτη επιδημιολογικής κατάστασης», είπε ο Νίκος Χαρδαιάς. «Επίπεδο Α (κίτρινο) και επίπεδο Β (κόκκινο). Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα, όπως τα γνωρίζουμε. Στο επίπεδο Β θα ισχύουν επιπλέον μέτρα.

3_0.jpg

Ο δήμος Κρόκου Κοζάνης και Σιάτιστας μπαίνουν στο Α από τη Δευτέρα. Οι δήμοι Αλιάρτου, Διστόμου και Λιβαδέων μεταφέρονται στο επίπεδο Α επίσης. Ως εκ τούτου τα επιπλέον μέτρα εκεί δεν θα ισχύουν. Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο Β είναι οι εξής: Ο δήμος Εορδαίας Κοζάνης που ήταν και παραμένει στο Β. Οι δήμοι Θήβας και Τανάγρας στη Βοιωτία παραμένουν στο επίπεδο Β. Η Λέσβος παραμένει στο επίπεδο Β, όπως και η Σπάρτη, καθώς παρουσίασε αύξηση των κρουσμάτων. Ο οικισμός Ρομά στο Αλιβέρι παραμένει στο επίπεδο Β.

Αύξηση φορτίου παρουσίασαν οι Χαλκίδα, Πάτρα, Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής, Θήρα, Μύκονος και Αττική, πλην των νήσων. Οι παραπάνω περιοχές από αύριο το πρωί μπαίνουν στο επίπεδο Β ή στο “κόκκινο”. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για τον δήμο Αχαρνών, που είναι πολλές εβδομάδες σε lockdown και παρόλα αυτά παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων, που θα οδηγήσει σε επιπλέον μέτρα.

Στις περιοχές του επιπέδου Β τα επιπλέον μέτρα που θα ισχύσουν είναι τα εξής:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής, όπου η απαγόρευση, λόγω μητροπολιτικότητας, θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και θα λήγει στις 5 το πρωί.
-Δια ζώσης θα λειτουργούν μόνο τα Γυμνάσια
-Καταστήματα με click away και click in shop για ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία
-Εκκλησίες μέχρι εννέα άτομα

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι