Το Ισραήλ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για πολιτικούς του

Εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα - Ο Νετανιάχου θέτει τρεις όρους για να υπάρξει ειρήνη

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος Ισραηλινών πολιτικών για εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ, αλλά αν εκδοθούν εντάλματα οι πολιτικοί που θα διώκονται, δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν σε όσες χώρες το αναγνωρίζουν και κάποιες από αυτές μπορεί να μειώσουν την αποστολή όπλων ή τη διπλωματική κινητικότητα, οδηγώντας το Ισραήλ σε απομόνωση.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος ατόμων για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία. Ερευνά εδώ και μήνες την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και την ισοπεδωτική στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, που βρίσκεται στον έβδομο μήνα της.

Σε απάντηση σε δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι το ΔΠΔ ενδέχεται να εκδώσει σύντομα εντάλματα σύλληψης εις βάρος υψηλόβαθμων Ισραηλινών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς αντί σχολίου, ενημέρωσε απλώς τις τις πρεσβείες της χώρας του στο εξωτερικό να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας λόγω κινδύνου «σοβαρού κύματος αντισημιτισμού».

«Δεν θα υποκύψουμε, ούτε θα αποθαρρυνθούμε και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε», ήταν το μοναδικό σχόλιό του.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε προ τριών ημερών ότι όποια απόφαση και αν λάβει το ΔΠΔ, δεν θα επηρεάσει τις ενέργειες του Ισραήλ, αλλά είπε ότι τυχόν αρνητική απόφαση θα δημιουργούσε «ένα  επικίνδυνο προηγούμενο».

«Ισραηλινοί πολιτικοί ανησυχούν ότι το Δικαστήριο μπορεί να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και άλλων ηγετικών στελεχών για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα», μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι το ίδιο Δικαστήριο μελετά επίσης την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και για ηγετικά στελέχη της Χαμάς.

Αν και το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του, τα παλαιστινιακά εδάφη έχουν γίνει θεωρητικά μέλος του το 2015, πλην όμως είναι κατεχόμενα.

Ο Μάθιου Γκίλετ, λέκτορας Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ στην Αγγλία, ανέφερε ότι όποιος βαρύνεται με ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στις περισσότερες από τις 124 χώρες που είναι μέλη του Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας. Αν ταξιδέψει σε αυτές, ενδέχεται να συλληφθεί.

Ο Ζιλέ τόνισε ότι αν εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων, ορισμένες συμμαχικές χώρες ενδέχεται να λάβουν μέτρα όπως η μείωση μεταφοράς όπλων ή μείωση των διπλωματικών επισκέψεων, αυξάνοντας τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ.

Το Διεθνές Δικαστήριο είναι δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών και ασχολείται με διαφορές μεταξύ κρατών ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι καθαρά ποινικό δικαστήριο, που συστάθηκε με συνθήκη και επικεντρώνεται στην ατομική ευθύνη για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διάπραξη γενοκτονίας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι