Οι κυριότερες σημερινές ειδήσεις μέχρι τις 14:00 (Πέμπτη 23-12-21)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
  • 20 τα ύποπτα κρούσματα για την παραλλαγή Όμικρον στην Αττική, πέραν των 28 που ανακοινώθηκαν προ ημερών. Παρατηρείται γενική αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές τις τελευταίες ημέρες και υπάρχει φόβος να πρόκειται για διασπορά της νέας μορφής του ιού, είπε ο Θ. Πλεύρης. Ίσως ανακοινωθούν λεπτομέρειες το απόγευμα.
  • Συζητείται 4η δόση για ανοσοκατεσταλμένους και άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας στην Ελλάδα, όπως είπε σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Στη Γερμανία αποφάσισαν να την κάνουν τον Απρίλιο με το νέο εμβόλιο της Pfizer που θα καλύπτει και από την Όμικρον. Και το Ισραήλ οδεύει προς τέταρτη, ενώ ο ΠΟΥ ξαναδηλώνει ότι η πανδημία δεν θα υποχωρήσει με πολλαπλές δόσεις όσο μένει ακάλυπτος ο μισός πλανήτης.
  • Από το Γενάρη έρχονται μέτρα σε ποδόσφαιρο, εστίαση, πιθανόν και στα σχολεία. Προς το παρόν αποφασίσθηκε να ισχύσουν από αύριο τα ξημερώματα τα εξής: υποχρεωτική η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους, στα σούπερ μάρκετ και στα λεωφορεία να είναι διπλή ή αυξημένης προστασίας και να απαγορευθούν όλες οι δημόσιες μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις. Παραμένει η ισχυρή σύσταση για self test. Ήδη διανέμονται δωρεάν δύο για κάθε άτομο άνω των πέντε ετών. Επίσης θα συστήνεται στους αφικομένους από το εξωτερικό να κάνουν δύο rapid test την 2η και 4η μέρα από την άφιξή τους.
  • ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκτός υγειονομικής πραγματικότητας». Προτείνει προσλήψεις γιατρών, να σταματήσουν «οι κυβερνητικές ανοησίες περί πανδημίας ανεμβολίαστων», να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και από εμβολιασμένους σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτεταμένη τηλεργασία, πρόσληψη εκπαιδευτικών για να “σπάσουν” τα πολυμελή τμήματα και να αλλάξει το πρωτόκολλο των 50+1 % κρουσμάτων». Ζητεί επίσης διανομή rapid test σε όλους, όμως τα self test επιστημονικά δεν έχουν καμία διαφορά από τα self test –εκτός του ότι δεν γίνονται ούτε καταγράφονται από επαγγελματίες.
  • «Τα self test είναι κοροϊδία, αν θες το κάνεις αν δεν θες, δεν το κάνεις. Από τον Αύγουστο φωνάζουμε για αυστηρότερα μέτρα» λέει ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
  • Πέντε συγγενείς στο νοσοκομείο με COVID στην Ηλεία, οι τρεις έχασαν την μάχη. Κόλλησαν (άγνωστο με ποια σειρά) ιερέας, η σύζυγός του, οι δύο γονείς της και τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά τους. Ο 54χρονος ιερέας και τα πεθερικά του πέθαναν. Το ένα από τα παιδιά τους και η πρεσβυτέρα νοσηλεύθηκαν αλλά επιβίωσαν. Τα άλλα τρία παιδιά δεν νοσηλεύ8θηκαν και το πέμπτο παιδί παραδόξως δεν κόλλησε.
  • Ο Iατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι μικροβιολογικά εργαστήρια κάνουν μη εγκεκριμένα rapid test.
  • Συνάντηση Ερντογάν με την εβραϊκή κοινότητα στην Άγκυρα.
  • Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατήγγειλε ότι σε ιδιωτικό ορφανοτροφείο εργαζόμενες τραβούσαν βίντεο με ερωτοτροπίες παιδιών ηλικίας 7 – 11 ετών.
  • «Ανέβασα μια φορά το βίντεο και το κατέβασα αμέσως. Άλλοι πρόλαβαν και το αναπαρήγαγαν», υποστηρίζει ο Στάθης Παναγιωτόπουλος που οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για τα εννέα βίντεο που αναφέρουν οι καταγγέλλουσες. Του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.
  • Άγνωστος λήστεψε φορώντας χειρουργική μάσκα τράπεζα στη Νέα Σμύρνη απειλώντας τους υπαλλήλους με πιστόλι και διέφυγε με άγνωστο ποσό που βρήκε στα ταμεία, στις 8 σήμερα το πρωί.

Διεθνή

  • 240 ευρώ δίνει η Βουλγαρία σε όσους συνταξιούχους εμβολιαστούν με δύο δόσεις (40 ευρώ το μήνα επί ένα εξάμηνο). Στη χώρα έχει εμβολιασθεί το 27% των πολιτών.
  • Συνελήφθη στην Αυστρία άνδρας που είχε εμβολιασθεί 9 φορές έναντι αμοιβής, χρησιμοποιώντας ταυτότητες ανεμβολίαστων που εξέδιδαν με αυτό τον τρόπο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Έχει καταγραφεί παρόμοιο κρούσμα και στην Δυτική Αττική, με τοξικομανή που έπαιρνε 20 ευρώ για κάθε εμβόλιο. Όσοι κατηγορούνται ότι του είχαν δώσει ταυτότητες, είπαν ότι τις είχαν απωλέσει.
  • 35 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύει  η Ιαπωνία στην άμυνά της στον προϋπολογισμό του 2022.
  • Νέες αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι