Οι κυριότερες ειδήσεις μέχρι τις 14:30 (Τετάρτη 22-12-21)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
  • Εντοπίστηκε σε λύματα της Θεσσαλονίκης η μετάλλαξη Όμικρον, παρότι δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα της εκεί. Το εύρημα σημαίνει διασπορά στην κοινότητα – Νέα μέτρα αναμένονται μετά την Πρωτοχρονιά, ενώ άλλες χώρες ήδη εισήγαγαν περιορισμούς φοβούμενες την Όμικρον.
  • Άρχισε η διανομή των δύο δωρεάν self test σε όλους όσοι είναι άνω των 5 ετών. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν πριν από τις γιορτινές οικογενειακές συνευρέσεις και τα ρεβεγιόν  – Τέταρτη δόση ετοιμάζει το Ισραήλ. Ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας συμφωνεί πως «είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούμε και τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, τρεις μήνες μετά την χορήγηση της τρίτης».
  • Μυστήριο με τους δέκα θανάτους γερόντων μέσα σε ένα μήνα σε γηροκομείο της Πάτρας. Συγγενής καταγγέλλει ότι ίσως οι εργαζόμενοι να μην ήταν όλοι εμβολιασμένοι, αλλά πιθανόν κάποιος να ήταν φορέας παρότι είχε εμβολιασθεί. Εξάλλου επισήμως όλοι ήταν εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι ήταν σε αναστολή. Συνολικά 29 τα κρούσματα σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους. Οι οκτώ εκ των νεκρών πέθαναν σε κλίνες Covid και οι άλλοι δύο στο ίδρυμα. Από τους θανόντες, οι δύο είχαν κάνει δύο δόσεις και ο ένας τρίτη, οι δε επτά, καμία.
  • Έπιασε δουλειά το γεωτρύπανο “Stena Forth” της ExxonMobil στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
  • Τουρκοκύπριοι κρέμασαν σημαία του ψευδοκράτους σε πρεσβεία της Κύπρου στο Λονδίνο διοργανώνοντας και εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επέτειο των αιματηρών επεισοδίων της 21ης Δεκεμβρίου του 1963, την οποία οι Τούρκοι αποκαλούν “Ματωμένα Χριστούγεννα”.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν για την ενέργεια και τον τουρισμό είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Άρση του βέτο για τα Σκόπια ζήτησε από την Βουλγαρία ο Έλληνας πρωθυπουργός
  • Άγνωστοι έκλεψαν περικεφαλαία που στόλιζε τον κόμβο στην είσοδο της πόλης της Σπάρτης και ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας προσφέρει 1.000 ευρώ σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ανεύρεσή της.
  • Ένταλμα σύλληψης εις βάρος του πρώην συμπαρουσιαστή του Ράδιο Αρβύλα Στάθη Παναγιωτόπουλου. Αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου κατόπιν νέας καταγγελίας για ροζ βίντεο που ανήρτησε σε πορνοσελίδα.
  • «Την αστική και ποινική προστασία των γιατρών, έναντι προδήλως αβάσιμων μηνύσεων, κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους σε ασθενείς που πάσχουν αποκλειστικά από κορονοϊό», προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή. Υπεραμυνόμενος της ρύθμισης, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «παραμένει ακέραια η ευθύνη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για πράξεις και παραλείψεις που παραβιάζουν το ιατρικό πρωτόκολλο».
  • Νεκρός 65χρονος εργάτης βουλγαρικής υπηκοότητας που καταπλακώθηκε από παλέτα βάρους δύο τόννων στη Θεσσαλονίκη – Η παλέτα έπεσε κατά την εκφόρτωση φορτηγού. Διενεργείται προανάκριση.
  • Την άρση της ασυλίας του βουλευτή Νίκου Παππά ψήφισε η Βουλή, για την  μήνυση του δημοσιογράφου Θάνου Δημάδη κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας, για συκοφαντική δυσφήμηση. Ο Παππάς είχε κατηγορήσει τον Δημάδη ότι τον παρακολουθούσε φορώντας περούκα και ότι χρέωνε σε λογαριασμούς τρίτων ποτά που κατανάλωνε. Το δικαστήριο αθώωσε τον Δημάδη ως προς την πλαστογράφηση λογαριασμών.
  • Ένας 13χρονος και ένας 15χρονος προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Λαμίας, επειδή ο πρώτος βρήκε σε πορνοσελίδα φωτογραφία παιδικής πορνογραφίας και στην έστειλε στο κινητό του δεύτερου.
  • Βρέφος Ολλανδών τουριστών που διέμεναν σε τροχόσπιτο στην Μεσσηνία, πέθανε λίγο μετά την γέννησή του. Η 30χρονη μητέρα και ο ηλικίας 42 ετών πατέρας είχαν ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ ότι ήταν επίτοκη, αλλά το βρέφος δεν κατέστη δυνατόν να σωθεί.

Διεθνή

  • Αναβλήθηκαν επ΄αόριστον οι προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, οι οποίες θεωρητικά θα διεξάγονταν στις 24 Δεκεμβρίου. Εκφράζονται φόβοι για νέο κύκλο βίας καθώς πλέον καταγράφονται συγκεντρώσεις ενόπλων σε προάστια της Τριπόλεως. Οι βασικοί υποψήφιοι ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, ο Χαλίφα Χάφταρ και ο νυν πρωθυπουργός και πρώην επιχειρηματίας Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.
  • Μπορέλ για Τουρκία: «Η Τουρκία οφείλει να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
  • Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, και ο νέος καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Σολτς για την ορκωμοσία του, ενώ «εξέφρασε την πεποίθηση η κοινή λογική και η στρατηγική άποψη να συνεχίσουν να κυριαρχούν στις σχέσεις των δύο χωρών και τη νέα περίοδο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι