Οι κυριότερες σημερινές ειδήσεις μέχρι τις 14:30 (Τετάρτη 5-1-22)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
  • Περίπου 50.000 αναμένονται να είναι και σήμερα τα ημερήσια κρούσματα, όπως εκτίμησε το πρωί ο υπουργός Υγείας – Μέτρα σε μέσα μεταφοράς, ΕΛΑΣ, νοσοκομεία για να μην διασαλευθεί η λειτουργία τους λόγω των πολλών κρουσμάτων στους εργαζομένους – Οριστικό ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν κάνουν τρίτη δόση, θα λήγει στους 7 μήνες από την δεύτερη και θα θεωρούνται εφεξής ανεμβολίαστοι.
  • Συζητείται πάλι η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών με το μοντέλο των άνω των 60 (δηλαδή 100 ευρώ το μήνα πρόστιμο) – Άρχισε σήμερα η διανομή των self test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ εκτοξεύθηκαν οι εισαγωγές στις 600 από 452 που ήταν μέχρι χθες. Επιβεβαίωση ή διάψευση, θα υπάρξει στις 17:30 από τον ΕΟΔΥ.
  • Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της 36χρονης λεχώνας που έχασε το μωρό της. Είχε κολλήσει ο σύζυγός της και η ίδια έκανε το εμβόλιο παραμονή Χριστουγέννων, αλλά ήταν πια αργά.
  • Αντίδραση του ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Χαρακτήρισαν τον κ. Δένδια λαϊκιστή που παραληρεί και προκαλεί, επειδή είπε ότι η Τουρκια δεν μπορεί να ζητεί αποστρατιωτικοποίηση όταν συγκεντρώνει απέναντι από τα νησιά μας αποβατικές δυνάμεις. Σήμερα το ΥΠΕΞ επανήλθε: «Εἰναι οξύμωρο το γεγονός, ενώ συστηματικά κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, η Άγκυρα να εγκαλεί τη χώρα μας για “προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες”».
  • Κόλλησε για δεύτερη φορά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης –είχε ξανανοσήσει πριν από ένα χρόνο και εν τω μεταξύ έκανε και τις τρεις δόσεις εμβολίου.
  • Περίεργο περιστατικό στο Αλιβέρι, όπου 13χρονη παντρεμένη (πιθανόν Ρομά) μεταφέρθκε στο νοσοκομείο από τον σύζυγό της και διασωληνώθηκε. Εκείνος είπε ότι η 14χρονη έπαθε ηλεκτροπληξία στη μπανιέρα, αλλά βρέθηκαν εκδορές που ίσως δεν σχετίζονται με την πτώση.
  • Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ποια είναι τα πιστοποιημένα rapid και self test στην αγορά.
  • Στο νοσοκομείο παππούς και εγγονός (18 μηνών) που έπεσαν από ηλεκτρικό ποδήλατο στη Θεσσαλονίκη
  • 18χρονος έπαθε ανακοπή σε καφετέρια και 33χρονη στο σπίτι της, και οι δύο στην Καρδίτσα. Δεν ήταν ασθενείς.
  • Πειραματική εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο (και αν είναι τοπικός ή μεταστατικός) σε άτομα με ανεξήγητη απώλεια βάρους ή μεγάλη κόπωση. Αν πάει καλά η κλινική δοκιμή, θα βγει στην αγορά σε δύο χρόνια με την προσδοκία να προλαβαίνει τον καρκίνο στα πρώιμα στάδια.

Διεθνή

  • Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Καζακστάν μετά από επεισόδια σε διαδηλώσεις για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Τραυματίσθηκαν 100 αστυνομικοί. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο σπίτι του δημάρχου της πρωτεύουσας.
  • Die Welt: Το παράκαναν οι Τούρκοι πράκτορες στη Γερμανία. Διασυνδέσεις με Γκρίζους Λύκους. Η Εισαγγελία ερευνά 22 περιστατικά για το 2021, με στόχο αντιπολιτευόμενος τον Ερντογάν. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το πρόβλημα έχει οξυνθεί. Στη δεκαετία 2006-2016 μόλις 15 Τούρκοι είχαν θεωρηθεί ύποπτοι για κατασκοπεία.
  • Αμερικανική έρευνα δείχνει ότι τα μωρά που γεννήθηκαν εν μέσω της πανδημίας έχουν ελαφρώς χειρότερες επιδόσεις στα αναπτυξιακά τεστ, γεγονός που αποδίδεται στις λιγότερες κοινωνικές επαφές, παραστάσεις κ.λπ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι