Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Φλόιντ από την Μινεσότα και τις ΗΠΑ (βίντεο)

Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Φλόιντ από την Μινεσότα και τις ΗΠΑ (βίντεο)

Ο Ντέρεκ Σόβιν τέθηκε υπό κράτηση από ανακριτές, δήλωσε ο Επίτροπος Δημόσιας Ασφάλειας της Μινεσότα Τζόν Χάρινγκτον.

Ο Σόβιν είναι ο πρώην αστυνομικός που απαθανατίστηκε σε βίντεο πιέζοντας το γόνατό του στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ τη Δευτέρα καθώς ο Φλόιντ είπε επανειλημμένα: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Ο Φλόιντ πέθανε αργότερα.

Ένας συνεργάτης της Fox στη Μινεάπολη ήταν ο πρώτος που ανέφερε τα νέα τα οποία επιβεβαίωσε αργότερα το Associated Press .

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτζ είπε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι η αναταραχή που αποσταθεροποίησε τη Μινεάπολη και την δίδυμη πόλη Σεντ Πολ αυτήν την εβδομάδα είναι το αποτέλεσμα «γενεών πόνου, αγωνίας» αναφερόμενος στον ρατσισμό στην επιβολή του νόμου.

«Οι φωνές τους ακούστηκαν και τώρα γενιές πόνου εκδηλώνονται μπροστά στον κόσμο», είπε ο Γουόλτζ. «Και ο κόσμος παρακολουθεί.»

Ο κυβερνήτης ορκίστηκε «γρήγορη» δικαιοσύνη για τους αξιωματικούς που εμπλέκονται στη δολοφονία του Φλόιντ.

Ζήτησε επίσης να τερματιστεί η βία και σημείωσε τη δυσκολία να απαιτηθεί από τον ίδιο θεσμό που προκάλεσε την αναταραχή η αποκατάσταση της τάξης. Αλλά είπε ότι τα βασικά ζητήματα που εμπλέκονται στο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έως ότου σβήσουν οι πραγματικές πυρκαγιές.

Αυτές οι πυρκαγιές έπληξαν όλη τη νύχτα στη Μινεάπολη, όπου διαδηλωτές ​​ζήτησαν να συλληφθούν άμεσα τέσσερις, τώρα απολυμένοι, αξιωματικοί στην υπόθεση που προκάλεσε οργή σε εθνικό επίπεδο. Ο Σόβιν είναι ο πρώτος που τέθηκε υπό κράτηση.

Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές εξελίξεις:

Η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Μινεάπολης Αντρέα Τζέκινς είπε ότι ο Φλόιντ και ο Σόβιν γνώριζαν ο ένας τον άλλο για πολλά χρόνια επειδή δούλευαν σαν ασφάλεια στο ίδιο νυχτερινό κέντρο. Και οι δύο άνδρες εργάστηκαν στο El Nuevo Rodeo στη οδό Λέικ πριν από τη μοιραία τους συνάντηση.

Ο δημοκρατικός Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Ελισον ενθάρρυνε τους κατοίκους να δουν την Εθνική Φρουρά, την οποία ο Γουόλτζ ενεργοποίησε αργά την Πέμπτη, ως ηρεμιστική δύναμη και όχι κατακτητική. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γουόλτζ, ο Έλισον προέτρεψε τους διαδηλωτές να μην ξεσπάσουν τον θυμό που μπορεί να νιώσουν απέναντι στα μέλη της Φρουράς.

Ο Πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ», προτείνοντας στρατιωτική παρέμβαση και προειδοποίηση σε ένα tweet ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιπλέον βία εάν συνεχιστεί το χάος. «Όταν ξεκινά η λεηλασία, αρχίζουν οι πυροβολισμοί», έγραψε ο πρόεδρος.

Ο Έλισον καταδίκασε τον Τραμπ, λέγοντας ότι τα tweets του διαιωνίζουν τον κύκλο βίας. Το tweet του Trump αργότερα επισημάνθηκε από το Twitter ως «δοξάζον τη βία».

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Παρασκευή τους Αμερικανούς να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια «νέα πραγματικόττα» μετά τον θάνατο του Φλόιντ, λέγοντας ότι η διαφορετική μεταχείριση με βάση τη φυλή έχει γίνει «εκπληκτικά» φυσιολογική. Ο Τζο Μπάιντεν, ο θεωρούμενος υποψήφιος για την προεδρία των Δημοκρατικών και πρώην αντιπρόεδρος, έγραψε ένα απλό μήνυμα: «Αρκετά».

Ένα πλήρωμα του CNN συνελήφθη νωρίς την Παρασκευή ενώ ανέφερε τις διαμαρτυρίες στη Μινεσότα. Το CNN ανέφερε σε δήλωση ότι οι τρεις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν «επειδή έκαναν τη δουλειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτοπροσδιορίστηκαν». Ο ανταποκριτής Ομάρ Χιμένεζ αφέθηκε ελεύθερος από την κράτηση λίγο αργότερα, και ο Walz εξέφρασε τη λύπη του.

Οι αναταραχές εξαπλώθηκαν από το Φοίνιξ στο Κολόμπους, καθώς οι άνθρωποι συγναθροίστηκαν σε κέντρα πόλεων και σε κρατικά κτίρια. Πυροβολισμοί ξέσπασαν σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Λούισβιλ, όπου οι αρχές λένε ότι επτά άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για το θανατηφόρο πυροβολισμό της αστυνομίας της Μπρένα Τέιλορ. Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης στην πολιτεία του Κολοράντο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι