ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει “βαλλιστικά και πυρηνικά”

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας είναι «αναποτελεσματικές», εκτιμούν ειδικοί σε έκθεσή τους, σύμφωνα με την οποία η Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποιεί αεροδρόμια και άλλα πολιτικά κτίρια για το βαλλιστικό της πρόγραμμα προκειμένου να αποφύγει την καταστροφή τους από ενδεχόμενα πλήγματα.

Το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας «παραμένει ακέραιο», υπογραμμίζουν σε αυτό το έγγραφο το οποίο δόθηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι εδικοί που είναι αρμόδιοι να ελέγχουν την εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.

Οι Βορειοκορεάτες εξακολουθούν να προμηθεύονται πετρέλαιο και παράλληλα να εξάγουν άνθρακα και να παραβιάζουν το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων, επισημαίνεται στην έκθεση.

«Οι εμπειρογνώμονες ανακάλυψαν ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί πολιτικές εγκαταστάσεις, κυρίως αεροδρόμια, για να κατασκευάζει και να κάνει δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων» προκειμένου να αποφεύγει να γίνουν στόχοι αεροπορικών επιδρομών», σημειώνεται στην έκθεση.

Εξάλλου οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «ανεπαρκείς» τις οικονομικές κυρώσεις που ομόφωνα αποφάσισε να επιβάλει στην Πιονγκγιάνγκ ο ΟΗΕ το 2017, καθώς η Βόρεια Κορέα τις παρακάμπτει για να εισάγει περισσότερο πετρέλαιο.

Επίσης εξακολουθεί να παραβιάζει το εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων και προσπάθησε να παράσχει ελαφρά όπλα στη Συρία, στους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, στη Λιβύη και το Σουδάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι οικονομικές κυρώσεις εξακολουθούν να είναι μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζονται με τον χειρότερο τρόπο», υπογραμμίζεται στην έκθεση, η οποία κάνει λόγο για μεταφορά τραπεζικών λογαριασμών από την Ευρώπη στην Ασία.

Η έκθεση αυτή δημοσιεύθηκε την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται μια δεύτερη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στόχος της συνάντησης αυτής, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, είναι να προχωρήσει «η οριστική και πλήρως επιβεβαιωμένη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, να υπάρξει «μεταστροφή των διμερών σχέσεων» και «να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι