Ολλανδοί: Απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες για τεχνολογική κατασκοπεία

Ολλανδοί: Απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες για τεχνολογική κατασκοπεία

Η Ολλανδία έδωσε σήμερα την εντολή για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών οι οποίοι κατηγορούνται ότι διενεργούσαν κατασκοπεία συλλέγοντας πληροφορίες που σχετίζονται με τομείς υψηλής τεχνολογίας και, συγκεκριμένα, με τους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των ημιαγωγών και της νανοτεχνολογίας.

Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι στην πραγματικότητα οι εν λόγω διπλωμάτες εργάζονταν για λογαριασμό της Υπηρεσίας Εξωτερικής κατασκοπείας (SVR) της Ρωσίας και «η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών είχε αναπτύξει επαφές με άτομα που είχαν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες στον τομέα υψηλής τεχνολογίας. Επισημαίνεται  ότι  πολλές από τις τεχνολογίες αυτές έχουν διττή εφαρμογή στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα».

To 2018, η Ολλανδία είχε αποτρέψει απόπειρα πρακτόρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών να παραβιάσουν τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που εδρεύει στην Χάγη.

«Ο Ρώσος πρέσβης στην Ολλανδία Αλεξάντρ Σουλίγκιν κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας σε σχέση με την κατασκοπευτική δραστηριότητα των δύο Ρώσων διπλωματών. Του ανακοινώθηκε ότι οι δύο συνεργάτες της Υπηρεσίας Εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας που εργάζονται στην πρεσβεία είναι πρόσωπα ανεπιθύμητα», ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών  Κάισα Ολονγκρέν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι