Ουκρανία: Δεχόμαστε να συνομιλήσουμε μελλοντικά με τη Ρωσία

Ουκρανία: Δεχόμαστε να συνομιλήσουμε μελλοντικά με τη Ρωσία
epaselect epa11174898 Ukrainian President Volodymyr Zelensky attends a a joint press conference with the Danish prime minister after their meeting at Potocki Palace in Lviv, Ukraine, 23 February 2024. The Danish prime minister and the Danish defense minister announced in a press conference on 22 February that Denmark's is entering a ten-year agreement with Ukraine on continued military support and the security situation in Europe. EPA/Mads Claus Rasmussen DENMARK OUT

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε διαμηνύσει πρόσφατα ότι θέλει να γίνουν ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς την παρουσία της Ρωσίας, όμως σήμερα πρόσωπο του περιβάλλοντός του είπε ότι «η Ουκρανία και οι ξένοι εταίροι της θα μπορούσαν να προσκαλέσουν τη Ρωσία σε μια μελλοντική ειρηνευτική διάσκεψη με τους όρους του Κιέβου».

Υπενθυμίζεται ότι όταν η Ελβετία ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει μια ειρηνευτική σύνοδο την άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού ο Ζελένσκι είπε ότι δεν δέχεται να μετάσχουν Ρώσοι. Η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει ότι «αυτή η σύνοδος δεν έχει καμία αξία με την απουσία της Ρωσίας». Τώρα ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου δηλώνει ότι «στην  Ελβετία θα συζητηθεί η πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αυτή θα μπορούσε εν συνεχεία να προσκομιστεί στη Ρωσία».

Προσέθεσε ότι «η Ουκρανία και οι ξένοι εταίροι της θα μπορούσαν να προσκαλέσουν τη Ρωσία σε μια μελλοντική ειρηνευτική διάσκεψη με τους όρους του Κιέβου. Θα μπορούσαμε μελλοντικά να καλέσουμε εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας να τους παρουσιάσουμε το σχέδιό μας σε περίπτωση που η επιτιθέμενη χώρα θα θέλει τότε ειλικρινώς να δώσει τέλος στον πόλεμο με μια δίκαιη ειρήνη».

Εντούτοις η ειρηνευτική πρόταση του Ζελένσκι, όπως την ανακοίνωσε για πρώτη φορά στη διάρκεια συνόδου της Ομάδας των 20 τον Νοέμβριο του 2022 προβλέπει την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Ο Ζελένσκι είχε πει τότε ότι δεν θα μπει σε διάλογο με τη Μόσχα αν όλα τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποχωρήσουν από το ουκρανικό έδαφος. Και σε αυτή την πρόταση εμμένει. Η Ρωσία από πλευράς της ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες, το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου είναι παράλογο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι