“Οχι” Νετανιάχου σε πρόωρες εκλογές – “Οχι” των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός

“Οχι” Νετανιάχου σε πρόωρες εκλογές – “Οχι” των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός
JER09 - 20030128 - JERUSALEM, - : Israeli Foreign Minister Benjamin Netanyahu casts his vote in Israel's general elections at a polling station in Jerusalem 28 January 2003. Early polls indicate that right-wing Likud party will sweep back into power. EPA PHOTO AFPI / GALI TIBBON

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, καθώς χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ σε  αντικυβερνητική διαμαρτυρία. Παράλληλα, οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν για τρίτη φορά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η Αλγερία ζήτησε να διεξαχθεί άμεσα ψηφοφορία μεθαύριο Τριτη για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα«, αλλά οι ΗΠΑ απείλησαν να ασκήσουν για τρίτη φορά το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν για να εμποδίσουν την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχεδίου απόφασης για κατάπαυση του πυρός. Η Αλγερία έθεσε το θέμα μετά την απόφαση στα τέλη Ιανουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που απαιτούσε το Ισραήλ «να αποτρέψει ό,τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας» και ζήτησε να τεθεί ξανά σε ψηφοφορία το θέμα της κατάπαυσης.

Η πιο πρόσφατη εκδοχή του κειμένου, η οποία περιήλθε σε γνώση του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP χθες και για την οποία ζητεί να διεξαχθεί ψηφοφορία η Αλγερία, «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που πρέπει να τηρηθεί από όλα τα μέρη». Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 28.858 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το σχέδιο απόφασης καταδικάζει «τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού» και απαιτεί να σταματήσει αμέσως αυτή η «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ παράλληλα ζητεί και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Όπως και προηγούμενα κείμενα, που αντιμετωπίστηκαν με οργή από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, δεν καταδικάζει την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, κατά πλειονότητα άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ επέκρινε χθες με ανακοίνωσή της την απόφαση της Αλγερίας να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία, επαναλαμβάνοντας πως «αντιβαίνει στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη. Για αυτόν τον λόγο, οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας και αν φθάσουμε σε ψηφοφορία για το τρέχον σχέδιο, δεν θα υιοθετηθεί», προειδοποίησε η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς πως θα ασκηθεί και πάλι βέτο από τη χώρα της.

Στα μέσα του Οκτωβρίου και κατόπιν στις αρχές του Δεκεμβρίου, παρά την πίεση της διεθνούς κοινότητας εν όψει της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, οι ΗΠΑ πρόβαλαν βέτο σε δυο σχέδια απόφασης που ζητούσαν άμεση κατάπαυση του πυρός. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διχασμένο όσον αφορά την διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστίνης εδώ και χρόνια, και δεν έχει καταστεί δυνατόν να περάσει άλλο ψήφισμα πέραν από δύο κείμενα καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα από την 7η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Το πιο πρόσφατο, που υιοθετήθηκε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στα τέλη Δεκεμβρίου —οι ΗΠΑ απείχαν— ζητούσε να υπάρξει «μεγάλης κλίμακας διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο», όμως δεν είχε ουσιαστικό αντίκρισμα.

Παρά τον κίνδυνο νέου βέτο των ΗΠΑ, προ ημερών ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ επέμεινε να τεθεί ξανά ψήφισμα σε ψηφοφορία. «Θεωρούμε πως πλέον επείγει το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει μία απόφαση με την οποία θα απαιτείται να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στον θύλακο, δήλωσε ο κ. Μανσούρ, κρίνοντας πως η παλαιστινιακή πλευρά φάνηκε «παραπάνω από γενναιόδωρη ως προς το να δοθεί περισσότερος χρόνος».

Οι εκλογές στο Ισραήλ

Η δημοτικότητα Νετανιάχου πέφτει κατακόρυφα σε δημοσκοπήσεις μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα για μεγάλο μέρος του 2023 έχουν σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ωστόσο, διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους του Τελ Αβίβ χθες το βράδυ ζητώντας νέες εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2026.

Το πλήθος ήταν πολύ μικρότερο από τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου έτους, που αριθμούσαν άλλοτε πολλές χιλιάδες, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Θα ήθελα να πω στην κυβέρνηση ότι είχατε την ευκαιρία σας, καταστρέψατε ό,τι μπορούσατε να καταστρέψετε. Τώρα είναι η ώρα να τα διορθώσει όλα ο λαός όλα, όλα τα άσχημα πράγματα που κάνατε» είπε ένας διαδηλωτής, με το κεφάλι του τυλιγμένο με ισραηλινή σημαία.

Ο Νετανιάχου ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου: «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι εκλογές και ενασχόληση με εκλογές, αφού άμεσα θα μας διχάσουν», είπε. «Χρειαζόμαστε ενότητα αυτή τη στιγμή», είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι