ΠΑΣΟΚ για αγρότες: Η ΝΔ θεωρεί χάρη ότι τους δίνει έναντι από όσα ήδη πληρώσανε

ΠΑΣΟΚ για αγρότες: Η ΝΔ θεωρεί χάρη ότι τους δίνει έναντι από όσα ήδη πληρώσανε

«Σε πέντε χρόνια έχετε αλλάξει τέσσερις υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και πέντε προέδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ (σ.σ. Ελληνικός οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων). Αν φταίνε οι υπουργοί κ. Μητσοτάκη γιατί διώξατε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ; Αν το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό γιατί χρειάστηκαν τρεις μήνες και πάνω από 20 μπλόκα για να προωθήσει η κυβέρνηση μια απλή τροπολογία ώστε να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα στους πληγέντες αγρότες στη Θεσσαλία;» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στη παρέμβασή του στη Βουλή .

«Το Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσε η χώρα μας στην ΕΕ, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα ευχολόγιο με αυτονόητες διαπιστώσεις χωρίς πρόταση για ουσιαστικές αλλαγές του παραγωγικού μοντέλου της αγροτικής οικονομίας» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε ότι το 2023, θα είναι ιστορικά η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την πρώτη εφαρμογή της ΚΑΠ.

«Η υφιστάμενη ΚΑΠ σχεδιάστηκε από την Ελληνική κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες. Δεν είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία το πρόβλημα, όπως υπαινίσσεστε και την οποία άλλωστε εσείς διαπραγματευθήκατε, αλλά η δική σας ανικανότητα», τόνισε κι επέκρινε την κυβέρνηση πως παραμένει απλός θεατής στην αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο για τη χρονική περίοδο 2021 – 2023 έχει αυξηθεί κατά 25%.

«Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 82 εκατ. ευρώ για το έτος 2024, με τα μισά χρήματα να κατατίθενται τον Μάρτιο, δεν είναι τίποτε άλλο από την μερική επιστροφή ενός φόρου που οι αγρότες έχουν ήδη πληρώσει», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε αναφερόμενος στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ:

1. Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες. 2. Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας και μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος. 3. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. 4. Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις. 5. Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα 6. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες να είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα. Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι