Πέντε περιφέρειες της Ισπανίας επαναφέρουν τη μάσκα στα νοσοκομεία

Στην Ελλάδα η γηραιότερη ασθενής που υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς - Πρόκειται για γυναίκα 100 ετών

Στην Ελλάδα μόνον ένα νοσοκομείο επανέφερε τις μάσκες, αλλά στην Ισπανία το κάνουν σε πέντε περιφέρειες

Πέντε ισπανικές περιφέρειες ανακοίνωσαν την επαναφορά του μέτρου της μάσκας σε υγειονομικούς χώρους μετά την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και γρίπης κατά την περίοδο των εορτών. Στην Ελλάδα μόνον δύο νοσοκομεία πήραν ανάλογα μέτρα μέχρι στιγμής, παρότι η αύξηση είναι σημαντική  και στην χώρα μας. Η μάσκα στην Ελλάδα αποτελεί μέχρι στιγμής “ισχυρή σύσταση” και όχι υποχρέωση.

Η περιφέρεια της Βαλένθια είδε τον ρυθμό των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος να αυξάνεται, όπως και η Καστίλλη Λα Μάντσα. Οι επικεφαλής των υγειονομικών αρχών στη Βαλένθια συνέστησαν στους πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως και στους επαγγελματίες της υγείας, και στους συγγενείς και φίλους στις αίθουσες αναμονής να φορούν πλέον μάσκες. Άφησαν, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο ο κανόνας αυτός να επεκταθεί σε άλλους τομείς, όπου συγκεντρώνονται ευπαθείς ομάδες.

Η γειτονική Καταλονία έδωσε εντολή για τη χρήση μάσκας στα υγειονομικά κέντρα, ενώ η Αραγονία εξέδωσε την ίδια οδηγία για το βόρειο τμήμα της, προσθέτοντας πως απευθύνει «ισχυρή σύσταση» οι εργαζόμενοι και οι πολίτες συνολικά να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους, ειδικά στους κλειστούς.

Η αυτόνομη κοινότητα της Μούρθια, στις βορειοανατολικές ακτές, εισήγαγε επίσης τη χρήση της μάσκας, ενώ στο βορειοδυτικό τμήμα της Ισπανίας, η Γαλικία συνέστησε τη χρήση μάσκας χωρίς να την καθιστά υποχρεωτική.

Η Ισπανία, που είχε αρχικά ολιγωρήσει στο θέμα της πανδημίας, άλλαξε στάση και ήταν μεταξύ των τελευταίων ευρωπαϊκών χωρών που ήραν τα μέτρα για τη χρήση μάσκας. Οι πολίτες είχαν την υποχρέωση να τις φορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς έως πέρσι τον Φεβρουάριο πέρυσι και στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία έως τον περσινό Ιούλιο.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση από το Carlos III University Health Institute της Ισπανίας, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας για τα μωρά και τους ηλικιωμένους. Όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσίασαν αύξηση σε σύγκριση με πέρσι, αφού πέρσι τέτοια εποχή η μάσκα ήταν υποχρεωτική παντού.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας κάλεσε σε σύσκεψη τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές. Θα προτείνει την εισαγωγή υποχρεωτικών μέτρων σε όλη τη χώρα την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως ποια θα είναι αυτά.

Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι