Πιθανόν να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά το ταξίδι του στην Τουρκία ο Μπλίνκεν

Ποιες χώρες θα δώσουν F-16 στην Ουκρανία, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να επισκέπτεται μετά την Τουρκία, την Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, πιθανολογείται πως εν τέλει θα επισκεφθεί και την Ελλάδα, αμέσως μετά από το τέλος την επίσκεψής του στην Τουρκία. Πολλά ενημερωτικά μέσα αναφέρουν ως ανεπιβεβαίωτη ημερομηνία άφιξης το ερχόμενο Σάββατο, δηλαδή αυθημερόν με το ταξίδι στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, δήλωσε ότι «ο κ. Μπλίνκεν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άγκυρα το Σάββατο για να συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα».

Είναι βέβαιο όμως όπως αναφέρουν και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο Μπλίνκεν επισκέπτεται την Τουρκία για να πιέσει περισσότερο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς οι ΗΠΑ έχουν συνδέσει το θέμα αυτό και με τα F-16 που θέλει η Τουρκία αλλά και με τα F-35 που θέλει η Ελλάδα. Έχουν διαμηνύσει στην Τουρκία ότι αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα της Σουηδίας, οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν τα F-35 από το “πακέτο” και θα προχωρήσουν στην συμφωνία με την Ελλάδα.

Η Τουρκία είχε υποσχεθεί ότι το θέμα θα λυθεί πριν το τέλος του 2023, αλλά διαφαίνονται νέες καθυστερήσεις και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να καταβάλει ακόμα μία προσπάθεια να πείσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας μόλις ανοίξει η εθνοσυνέλευση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι