Ποιοι αποχώρησαν από την συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιοι αποχώρησαν από την συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η «Ομπρέλα» και οι ομάδες της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα.

Δεκάδες σύνεδροι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς δεν έγινε δεκτή η πρόταση να συζητηθεί πρώτα το θέμα του δημοψηφίσματος που είχε θέσει ο πρόεδρος του κόμματος  κ. Στέφανος Κασσελάκης. Συγκεκριμένα αποχώρησαν η «Ομπρέλα» και οι προσκείμενοι στην Ευκλείδη Τσακαλώτο, και οι ομοϊδεάτες της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα. Όπως δήλωσαν και οι τρεις αποχωρώντας, ο λόγος της αποχώρησης ήταν πως απορρίφθηκε η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών. Και οι τρεις αρνήθηκαν να ξεκαθαρίσουν αν αποχωρούν και από το κόμμα.

«Σήμερα, μετά την ομιλία του προέδρου και των δύο γραμματέων, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα, προ ημερησίας διάταξης, το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος χθές για το δημοψήφισμα», δήλωσε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως «δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, δηλαδή να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, ό,τι απόφαση και να πάρει, να πάει ο πρόεδρος στη βάση -η “βάση” σε πολλά εισαγωγικά».

Ο κ. Τσακαλώτος προσέθεσε ότι «προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί και δεν μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω από αυτούς τους όρους. όμως το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε καν να μπει η πρότασή μας σε ψηφοφορία. Δηλαδή, το προεδρείο αποφάσισε ότι όλα αυτά θα γίνουν στο τέλος, άρα θα συνεχίσει να υπάρχει η σκιά πάνω από τους συντρόφους, πάνω από την Κεντρική Επιτροπή, ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση λάβει η ΚΕ, γιατί μπορεί να βραχυκυκλώσει πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος και άρα αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε».

Αχτσιόγλου και Τεμπονέρας

«Η δικιά μου ομάδα έχει αποχωρήσει και απ’ ό,τι μάθαμε το ίδιο έκανε και η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα», είπε ο κ. Τσακαλώτος. Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει και αποχώρηση από το κόμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Για ο,τιδήποτε άλλο θα ενημερωθείτε εν καιρώ». Στη συνέχεια, ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας  ανέφερε ότι «η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων είναι μια πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μια πρόταση αντιδημοκρατική».

Συμπλήρωσε ότι «υπό την έννοια αυτή ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Κεντρικής Επιτροπής. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό, δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία». Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει και έξοδο από το κόμμα, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε πως «αυτό σημαίνει ότι θα συνεδριάσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας». «Δηλαδή είναι όλα ανοικτά;», ρωτήθηκε εκ νέου, και απάντησε: «Όλα ανοικτά».

Εξηγώντας την απόφαση για αποχώρηση από τη συνεδρίαση, η κ. Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος, αλλά η πρότασή του είναι βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι έθεσε στο Σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, «γιατί αν αυτό το θέμα δεν αποσαφηνιστεί, είτε δηλαδή να το αποσύρει ο πρόεδρος είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος, η συνεδρίαση της ΚΕ είναι άνευ αντικειμένου. Ο πρόεδρος είπε χθες στο διάγγελμά του ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως τού τι θα πει η ΚΕ. Υπ’ αυτήν την έννοια είναι υπαρξιακό ζήτημα και για μας και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ζήτησε ακόμα και να ψηφιστεί το ενδεχόμενο «να συζητήσουμε πρώτα γι’ αυτό, δηλαδή να γίνει μια αμιγώς διαδικαστική ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουμε να το συζητήσουμε, όμως απορριφθηκε και αυτή η θέση. Κατά τη γνώμη μου, κατά πλειοψηφία εντός της αιθούσης, πλειοψηφικά, τα μέλη της ΚΕ ήθελαν να λυθεί αυτό το θέμα, είτε να αποσυρθεί είτε να καταψηφιστεί. Δεν τέθηκε στην πραγματικότητα σε ψηφοφορία στο Σώμα κανένα ζήτημα, άρα ουσιαστικά η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα», υποστήριξε. Και κατέληξε: «Αυτήν τη στιγμή δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση γι’ αυτό αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε και δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ούτε διαδικαστικό, ούτε πολιτικής διαφωνίας, αλλά για ζήτημα υπαρξιακό και θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή». Στην ερώτηση εάν «αυτό ανοίγει και την πόρτα εξόδου από το κόμμα», η κ. Αχτσιόγλου απάντησε: «Όχι. Σήμερα αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αποχωρούμε από αυτήν τη διαδικασία που όπως σας είπα είναι άνευ αντικειμένου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι