Πώς διαμορφώνεται το πύρινο μέτωπο στην Αχαΐα

Γορτυνία: Αυτοκίνητο περνά μέσα από την φωτιά!

Σε εξέλιξη παραμένει, αλλά με βελτιωμένη εικόνα, το πύρινο μέτωπο στην Δροσιά Αχαΐας και στον Ερύμανθο, με τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν ενισχυθεί: 180 πυροσβέστες με 46 οχήματα και 48 άνδρες πεζοπόρων τμημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα γίνονται ρίψεις νερού από αέρος. Σε ύφεση εν τω μεταξύ πέρασε η πυρκαγιά έξω από τη Πάτρα, σε Σούλι, Ελεκίστρα και Ριγανόκαμπο. Ισχυρές δυνάμεις παραμένουν πάντως και στο “ήσυχο” μέτωπο της Πάτρας, γιατί ναι μεν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά υπάρχει ο κινδυνος της αναζωπύρωσης.

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, εκτιμά ότι η ένταση των ανεμών έχει μειωθεί, αλλά «το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο και οι εστίες της φωτιάς παραμένουν πολλές. Η φωτιά δεν έχει την ίδια επιθετικότητα με χτες». Όλη τη νύχτα επιχειρούσαν για την κατάσβεση στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Εκεί είχε δοθεί εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Κάτω Δροσιά, Πηγάδια, Μπαράκες, Σκιαδά, Ξηροχώρι, Σταυροδρόμι, Σκούρας, Καρδάσι και Καρπέτα ή Αγία Τριάδα. Το χωριό Δροσιά γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα, καθώς οι φλόγες πέρασαν μεν από μέσα, χωρίς όμως να κάψουν σπίτια. Υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε κατοικίες και αγροτικές εγκαταστάσεις στις παρυφές του οικισμού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ερυμάνθου, Θεόδωρο Μπαρή, «η ένταση των ανεμών έχει μειωθεί, αλλά το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο και οι εστίες της φωτιάς αρκετές, ωστόσο το φαινόμενο δεν έχει την ίδια “επιθετικότητα” που παρουσίαζε τις προηγούμενες ώρες». Μια γυναίκα κάτοικος του Σουλίου Πάτρας και ένας πυροσβέστης, μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Και οι δύο αισθάνθηκαν δυσφορία (λιποθυμία και αναπνευστικά προβλήματα) λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν στην περιοχή εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Ζημιές σε εκτάσεις και καλλιέργειες

Ένας ακόμη πυροσβέστης μεταφέρθηκε από την περιοχή της Ερυμάνθειας στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε κάτοικο της περιοχής με θλαστικό τραύμα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Ελεκίστρα της Πάτρας έχει οριοθετηθεί ενώ στο σημείο επιχειρούσαν μέχρι αργά το βράδυ 70 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα. Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Πατρέων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μία πρώτη ενημέρωση που έγινε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο επιχειρησιακό κέντρο των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Πάτρα, υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά και εκτάσεις με καλλιέργειες. Ο δήμος Πατρέων αποφάσισε την παροχή βοήθειας και φιλοξενίας στους πληγέντες από τη φωτιά στην Ελεκίστρα. Τουλάχιστον έξι σπίτια σε Ελεκίστρα και Σούλι παραδόθηκαν στις φλόγες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι