Πόσοι νεκροί παραμένουν ζωντανοί ως εκλογείς στους καταλόγους

Πόσοι νεκροί παραμένουν ζωντανοί ως εκλογείς στους καταλόγους

Πρόβλεψη στο νομοσχέδιο περί επιστολικής ψήφου και για τους νεκρούς που παραμένουν εγγεγραμμένοι στους καταλόγους

Πέραν της επιστολικής ψήφου που είναι το κεντρικό θέμα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών “Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις”, σε αυτό περιλαμβάνεται και η εν μέρει αντιμετώπισης του παράδοξου της πλασματικής αποχής λόγω πολλών νεκρών Ελλήνων που παραμένουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Αν και το υπουργείο Εσωτερικών αποδίδει την “παραμόρφωση” του ποσοστού της αποχής σε αποβιώσαντες στο εξωτερικό, εκατοντάδες οικογένειες διαπίστωσαν ότι στους εκλογικούς καταλόγους παραμένουν εγγεγραμμένοι συγγενείς τους που απεβίωσαν στην Ελλάδα. Το υπουργείο Εσωτερικών πάντως αναφέρει τα εξής:

«Η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων κρίθηκε αναγκαία καθώς είναι εγγεγραμμένα άτομα που απεβίωσαν στο εξωτερικό και δεν ενημερώθηκαν τα ελληνικά δημοτολόγια. Εξαιτίας αυτού οι Έλληνες εγγεγραμμένοι άνω των 75 ετών είναι 555.000 περισσότεροι σε σχέση με την απογραφή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό αποχής». Αν και τα δημοτολόγια ενημερώνονται, καθώς κόβεται αμέσως η σύνταξη των νεκρών στην Ελλάδα, φαίνεται πως οι εκλογικοί κατάλογοι δεν ενημερώνονται με τον ίδιο “αυτόματο” τρόπο.

Κατά συνέπεια, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όσοι έχουν γεννηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 1944 και δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον φορολογικό έτος ή δεν έχουν δηλωθεί ως συνδεδεμένα πρόσωπα, στα τέλη Ιουνίου 2024 τίθενται σε μια ειδική κατηγορία “προς διαγραφή” από τους εκλογικούς καταλόγους. Όσοι από αυτούς βρίσκονται στη ζωή και επιθυμούν να άρουν τη διαγραφή θα μπορούν να το ζητήσουν με δήλωση τους στο δήμο, σε ΚΕΠ ή σε προξενείο είτε διαδικτυακά έως την 31η Οκτωβρίου 2024.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι