Πότε θα περάσει το σφοδρό κύμα καύσωνα

Ζάκυνθος

Οι περίεργες καιρικές συνθήκες των ημερών συνεχίζονται σήμερα με χαλάζι διαμέτρου μέχρι και 2 εκατοστών όπως προβλέπεται από την ΕΜΥ και το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου για κάποιες περιοχές, ενώ από αύριο έρχεται πολυήμερο κύμα καύσωνα που θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή.

Ο καύσωνας θα κορυφωθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Σήμερα πάντως τα έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζοπτώσεις αναμένονται στις περιοχές με κόκκινα τρίγωνα στον κατωτέρω χάρτη: Αύριο επέρχεται κύμα καύσωνα που θα κορυφωθεί την Πέμπτη και Παρασκευή και θα παρέλθει την Κυριακή.

Το πρώτο για φέτος ισχυρό θερμό κύμα  (που περιγράφεται ως θερμοκρασιακή ανωμαλία) έρχεται από την Βόρειο Αφρική και θα το ακολουθήσει νέο κύμα σύντομης κακοκαιρίας. Ο καύσωνας από το “αφρικανικό κύμα” έχει ήδη φτάσει κοντά, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στο περιθώριό του και από αύριο θα  μπει στο επίκεντρό του, με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι θερμοκρασίες στους 39 – 40 βαθμους Κελσίου παντού και σε μερικές περιοχές τους 42°C και 45°C.

Η κατωτέρω εικόνα είναι η σημερινή και σε αυτό το video μπορείτε να δείτε την προέλαση του καύσωνα από αύριο μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή). Στο ίδιο διάστημα θα αυξηθούν και τα επίπεδα της αφρικανικής σκόνης, που συνιστούν πρόβλημα για πνευμονοπαθείς, στους οποίους οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγουν τις κοπιώδεις εργασίες σε εξωτερικούς χώρους. Ο καύσωνας είναι επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους και ειδικά για τους καρδιοπαθείς ανεξαρτήτως ηλικίας.

Υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στην κεντρική Μακεδονία, στην Θεσσαλία, στη δυτική Στερεά, στην δυτική Πελοπόννησο, στην Κορινθία και Αργολίδα, στη Λακωνία και στη Μεσσηνία. Ειδικά στη Θεσσαλία την Κυριακή προβλέπονται μέχρι και 45°C. Από την ερχόμενη Δευτέρα η θερμοκρασία θα πέσει κάθετα κατά 10 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Άνοδος της θερμοκρασίας

Είναι πολύ πιθανό αυτό το ισχυρό κύμα ζέστης να το διαδεχτούν ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι κυρίως στα κεντρικά και βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα. Η αστάθεια της ατμόσφαιρας είναι πολύ έντονη και θα έχει ως αποτέλεσμα ίσως και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα όπως προ διετίας στην Χαλκιδική και πέρσι στην Εύβοια.

Για την Τρίτη η ΕΜΥ προβλέπει λιακάδα και μόλις 3 έως το πολύ 5 Μποφόρ σε όλη τη χώρα. Η  θερμοκρασία θα φτάσει στα νησιά του Ιονίου τους 34 με 35 βαθμούς και στα
ηπειρωτικά τους 36 με 37. Στα νησιά και στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 έως 5 βαθμούς χαμηλότερη. Ίδιος προβλέπεται ο καιρός και για την Τετάρτη και Πέμπτη, όμως με ακόμα υψηλότερες  θερμοκρασίες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Στα ηπειρωτικά προβλέπεται να φτάσει κατά τόπους την Πέμπτη τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου. Την Παρασκευή η κατάσταση προβλέπεται να είναι ίδια με της Πεμπτης και ως προς τις υψηλές θερμοκρασίες και ως προς τους ιδιαίτερα ασθενείς ανέμους. Το Σάββατο οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές, αλλά στα ανατολικά αρχίσει πλέον να φυσάει (άνεμοι έντασης 4 έως 6 Μποφόρ).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι