Πρέσβης ΗΠΑ: Η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος σύμμαχός μας στην περιοχή

Πρέσβης ΗΠΑ: Η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος σύμμαχός μας στην περιοχή

Τσούνης: Οι Αμερικανοί θέλουν να συνεργάζονται και να επενδύουν στην Ελλάδα γιατί έχει σταθερότητα, αλλά και διαθέτει μορφωμένο και ευφυές δυναμικό

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, ο θεματοφύλακας της σταθερότητας και ο κινητήρας διασυνδεσιμότητας στην ενέργεια, του εμπορίου, της εφοδιαστικής αλυσίδας του ΝΑΤΟ, εξέπεμψε εκ νέου ο Αμερικανός πρέσβης Γιώργος Τσούνης ανοίγοντας τις εργασίες του 34ης Συνόδου για την ελληνική οικονομία που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Τσούνης χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις πολύ ισχυρές και υπογράμμισε πως το επίπεδο συνεργασίας είναι τέτοιο, που επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμένει ικανή, ισχυρή, οικονομικά εύρωστη. «Η Ελλάδα πάντοτε κινείται με βάση αρχές και είναι ένας αξιόπιστος και εξαιρετικός συνέταιρος» είπε, σημειώνοντας ότι «οι αξίες και τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι ευθυγραμμισμένα».

«Η συνεργασία είναι εξαιρετική, κάνοντας ειδική αναφορά στο πεδίο της ασφάλειας, του ΝΑΤΟ, των επενδύσεων, των πληροφοριών, της εργασίας, της διπλωματίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης» ανέφερε. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας. Μέσα στην εβδομάδα θα επισκεφτεί όπως είπε τη Μολδαβία, μετά τη Βουλγαρία, και έπειτα από μερικές εβδομάδες τη Ρουμανία, προκειμένου να εξασφαλίσει, όπως ανακοίνωσε, ότι οι υποδομές και η κατανόηση που πρέπει να υπάρχει υφίσταται, «ότι η Ελλάδα αναδύεται στον ρόλο της ως πάροχος ενεργειακής σταθερότητας στην περιοχή».

«Είναι πολύ σημαντικό από γεωστρατηγικής απόψεως να έχουμε αδιάλειπτη παροχή αερίου. Το ότι η Ελλάδα είναι πάροχος αυτό σημαίνει πολύ καλά νέα για το επιχειρείν των ελληνικών εταιρειών. Επιτρέπουν στην Ελλάδα να αναδυθεί ακόμη περισσότερο ως μια χώρα που εξασφαλίζει σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι η ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ΕΕ και πιστεύω πως μέσα στα επόμενα ένα-δύο χρόνια θα αναπτυχθεί τρεις φορές ταχύτερα απ’ ό,τι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Αυτό δείχνει πως υπάρχει μια ορμή. Οι ξένες επενδύσεις έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ και οι αμερικανικές επιχειρήσεις συμμετέχουν σε αυτό» πρόσθεσε.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η επένδυση της Google στην Ελλάδα έχει αυξηθεί στα 2,2 δισ. ευρώ «και μιλάνε για περαιτέρω αύξηση. Αυτές οι επιχειρήσεις προσδοκούν και αποζητούν σταθερότητα και ευκαιρίες. Η Ελλάδα έχει το πιο σημαντικό προσόν: Καλά μορφωμένο και ευφυές δυναμικό. Έχει το πνευματικό κεφάλαιο», όπως είπε και γι΄ αυτό «βρίσκεται στο ραντάρ των αμερικανικών επιχειρήσεων».

Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην COP28, που πραγματοποιείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και από τη διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Greece 2024» από τη χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι