Πρωθυπουργός: Και οι εφοπλιστές μπορούν να συμβάλουν στην απανθρακοποίηση

Πρωθυπουργός: Και οι εφοπλιστές μπορούν να συμβάλουν στην απανθρακοποίηση

Για τεχνολογίες που μπορεί να κάνουν και τα καράβια λιγότερο ρυπογόνα μίλησε ο Πρωθυπουργός στην διάσκεψης COP28 στο Ντουμπάι

Αναφερόμενος στη σημασία της προστασίας των θαλασσών και της γαλάζιας οικονομίας για την Ελλάδα ο  πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διάσκεψης COP28 στο Ντουμπάι, ανέφερε: «Είμαστε μία γαλάζια χώρα με 170 κατοικημένα νησιά και πολλά περισσότερα ακατοίκητα. Διαθέτουμε 14.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και ταυτόχρονα, είμαστε η κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας στον κόσμο, ελέγχοντας σχεδόν το 25% του παγκόσμιου μεταφορικού στόλου. Το όλο ζήτημα της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας έχει μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία για εμάς».

Και συνέχισε: «Θέλω οι πλοιοκτήτες και οι διαχειριστές των πλοίων μας να πρωτοστατήσουν στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών που θα συμβάλουν στην απανθρακοποίηση, σε έναν τομέα που εξ ορισμού είναι δύσκολο να απαλλαγεί από τις εκπομπές άνθρακα. Έχουμε πολλούς λόγους να φιλοξενήσουμε αυτή τη διάσκεψη στην Ελλάδα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα μπορέσω να σας καλωσορίσω όλους».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν άλλες λύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν με τη χρήση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης; Παραδείγματος χάρη, μια ελληνική νεοφυής επιχείρηση, η DeepSea, μόλις πουλήθηκε σε μια μεγάλη ιαπωνική εταιρεία. Αυτό που κάνει είναι να χρησιμοποιει αναλύσεις big data με βάση τα δρομολόγια πλοίων, προκειμένου να βελτιστοποιήσει τις διαδρομές και τη διαχείριση των μηχανών. Αυτό από μόνο του μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά σχεδόν 10%».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να εγκαινιάσει το Ελληνικό Περίπτερο στην COP28. «Μπορούμε να ερχόμαστε στην COP με το κεφάλι ψηλά και να είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε κάνει για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για παράδειγμα το πρόγραμμα «GR-eco Islands», είναι ουσιαστικά ένα σύνολο από πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα για το πώς μπορεί να γίνει ένα νησί κλιματικά ουδέτερα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι